‘La medicina en època romana’ al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

L’arqueòleg i museoleg Francesc Tarrats va fer un recorregut pel Museu i va presentar la figura històrica del qui probablement fou primer metge de Tàrraco, Tiberi Claudi Apol·linar.

 

Ahir dijous 1 de desembre, l’arqueòleg i museoleg Francesc Tarrats Bou va fer una conferència al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona per commemorar el 50è aniversari de l’Hospital Universitari Joan XXIII. Les dues institucions tarragonines han col·laborat per celebrar aquesta efemèride, amb una conferència que va apropar la medicina a l’època romana i que va presentar la figura històrica del qui fou, probablement, el primer metge conegut de Tàrraco, Tiberi Claudi Apol·linar. L’esdeveniment va incloure una visita al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.

 

Francesc Tarrats Bou (Badalona, 1951) és llicenciat en prehistòria i història antiga per la Universitat de Barcelona. Va començar la seva activitat professional com a conservador del Museu de Badalona i codirector de les excavacions arqueològiques a la ciutat romana de Bètulo, entre els anys 1974 i 1978. L’any 1978 va guanyar les oposicions d’ingrés al cos facultatiu de conservadors de museus, passant a ocupar la plaça de director del Museu Provincial de Càceres el març de 1979. El mateix any 1979 va guanyar el concurs de trasllat convocat per cobrir la Direcció del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, càrrec que ha ocupat en diferents etapes, entre els anys 1979-1997, 2000-2003 i des del maig de 2006 fins a la seva jubilació, l’agost d’enguany.

 

Ha participat en campanyes d’excavació en diferents jaciments peninsulars. Ha dirigit i coordinat els programes de recerca arqueològica i de museïtzació de les vil·les romanes dels Munts (Altafulla, Tarragonès) i de Centelles (Constantí, Tarragonès). En paral·lel a la Direcció del Museu de Tarragona va dirigir, entre els anys 1982 i 1991, el Museu d’Història de Tarragona. Ha estat l’impulsor i el redactor del Projecte de Museïtzació del Pretori Romà de Tarragona. Entre els anys 1997 i 1999, va dirigir el Museu d’Arqueologia de Catalunya.

 

També ha estat el titular de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, des de gener de 2004 fins a l’abril de 2006, i membre fundador de l’Assemblea d’Arqueologia de Catalunya, de l’Assemblea de Treballadors de Museus de Catalunya i de l’Associació de Museòlegs de Catalunya, de la qual fou el primer president, així com membre del Comitè Organitzador i del Comitè Científic del XIII Congrés Internacional d’Arqueologia Clàssica celebrat a Tarragona l’any 1993. Ha estat membre del Comitè Científic dels Congressos Internacionals d’Arqueologia Tarraco Biennal i del Consell de Redacció de diferents revistes científiques de l’àmbit de l’arqueologia i la història antiga.

A més, és acadèmic corresponent de l’Institut Arqueològic Alemany i autor de diferents treballs i articles d’arqueologia (especialment centrats en els àmbits de l’arqueologia urbana, l’arqueologia de les vil·les romanes i dels estudis ceramològics), de museologia i de museografia.

http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html