El director del Programa d’Innovació de l’ICS, Jose Jerónimo Navas, presenta Innobics.

La plataforma permet gestionar els processos de creació, desenvolupament i aplicació de les idees innovadores aportades pels professionals.

Avui dimecres 1 de febrer, a les 13.30 hores, el director del Programa d'Innovació de l'ICS, Dr. Jerónimo Navas, acompanyat pel gerent territorial de l'ICS Camp de Tarragona, Dr. Rafael Gracia, i pel professional de l'empresa Induct, Sr. Ignasi Clos, ha presentat al Parc Sanitari de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona la Plataforma d'Innovació de l'ICS, Innobics. Innobics és una plataforma online on tots els professionals de l'ICS poden proposar idees i projectes de millora que portin a millorar l'organització i l'atenció als ciutadans.

 

Aquesta plataforma va començar a funcionar el passat mes de juny del 2016 amb l'objectiu de "crear cultura de la innovació a l'organització", va explicar el director del Servei Català de la Salut, David Elvira. La plataforma funciona com una comunitat, on tots els professionals comparteixen coneixement i enriqueixen les experiències amb les seves aportacions, cosa que afavoreix la transversalitat dels projectes i la comunicació entre els treballadors interessats en temes comuns. Des del mes de juny del 2016, han entrat a la plataforma 1046 usuaris, s'han recollit 76 idees, d'aquestes, 70 han estat avaluades, 14 validades, 17 susceptibles de millora, hi ha 6 pendents d'avaluació i, actualment, hi ha 6 idees en fase de formulació del projecte bàsic.

El Dr. Navas ha explicat els diferents possibles àmbits d'innovació en el sector de la salut com: els models de negoci, els models organitzatius, els models de gestió i prestació de serveis, els processos de producció, el model de recursos humans, els models tecnològics, els models de sistemes d'informació o les relacions amb els usuaris i amb l'entorn.

 

Des de l'Institut Català de la Salut, quant a la innovació en serveis que es dóna als ciutadans, els principals objectius que es persegueixen amb el projecte Innobics són: incrementar la qualitat del servei a través de la millora de la qualitat tècnica, de la seguretat i de la satisfacció, tant dels usuaris com dels professionals; incrementar l'eficiència de la gestió i disminuir els costos de producció. Es pretén assolir això per mitjà del que s'anomena "innovació oberta", és a dir, utilitzant el coneixement intern de l'organització i l'extern a ella, i creant comunitats d'innovació, compartint coneixement entre persones o institucions relacionades entre elles. Per implementar el projecte s'han constituït comissions d'innovació territorials (CITER), a cadascuna de les gerències territorials de la institució.

 

Aquesta metodologia d'innovació oberta a través de comunitats d'innovació, com Innobics, ja s'aplica amb èxit en altres països com Noruega, Suècia, Dinamarca i el Regne Unit, on la utilitza el National Health Service. La innovació esdevé clau en el futur de les institucions sanitàries i també és una eina de participació en aquest procés. Aquesta plataforma permet gestionar de forma integral els processos de creació, desenvolupament i aplicació de les idees innovadores aportades pels professionals. A més, ofereix informació en temps real i permet tenir una imatge global de l'estat de situació dels projectes i avaluar-ne de forma eficient la viabilitat en cada punt del procés.


Leave a Reply