Presentació pública de la nova sala d’hemodinàmica de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, i el director gerent de l’Institut Català de la Salut, (ICS), Josep Maria Argimon, han visitat avui, dijous 13 de desembre, la nova sala d’hemodinàmica (la segona sala) de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. La visita ha començat a les10.30 hores, i després el cap de Cardiologia de l’Hospital Joan XXIII, Alfredo Bardají, i el mateix director del CatSalut, Adrià Comella, han atès als mitjans de comunicació al vestíbul del centre sanitari.

  

La nova sala de cardiologia intervencionista té la última i més avançada generació del mercat, configurada per donar solució a procediments intervencionistes tant d’hemodinàmica com d’electrofisiologia. La sala permetrà un increment anual de casos d’hemodinàmica cardíaca d’entre 300 i 400 casos, respecte als 1.800 actuals, i un increment anual d’entre 70 i 100 casos d’electrofisiologia respecte als 110 que s’han realitzat aquest any.

La nova dotació de la sala amb l’equip d’última generació permetrà la realització de casos de cardiopatia estructural de major complexitat i amb la màxima seguretat gràcies als innovadors sistemes de fusió de la imatge d’ecocardiologia i TAC, amb una millora substancial de la qualitat de la imatge que aporta el seu detector d’última generació i una pantalla de grau mèdic de gran format (58 polzades) configurable segons el procediment. A més, incorpora un sistema de reducció de dosis de raig X que permet realitzar imatges de gran qualitat amb una exposició ultrabaixa de radiacions ionitzants als pacients. També disposa d’eines informàtiques avançades que permeten una gestió integral i una millora del flux de treball i eficiència del temps, ja que es pot treballar simultàniament en casos diferents entre la sala d’exploració i la sala de control, sense interrupció entre elles.

L’actuació suposa també una millora de les infraestructures, amb la dotació d’una nova sala de cardiologia intervencionista de 45,9 m2, integrada amb la sala de control i dotada amb l’equipament i els requeriments d’una àrea quirúrgica (climatització amb control de pressió i filtració absoluta, gasos medicinals amb torres suspeses al sostres d’hemodinàmica i electrofiosologia i una làmpara quirúrgica). La millora de les infraestructures comporta dues fases: a la primera s’adequa i es dota la segona sala d’hemodinàmica cardíaca i electrofisiologia. A la segona es millora el conjunt del servei, facilitant els circuits dels pacients i professionals, amb la dotació d’un nou punt d’atenció a l’usuari i secretaria, nous vestidors, magatzem i sales de treballs dels professionals sanitaris. Aquesta millora també inclou un increment de la zona de trànsfer, de 4 a 6 punts monitoritzats, fet que suposa una millora del drenatge de pacients,  ja que 2/3 dels pacients tractats són d’altres centres sanitaris i no queden ingressats al propi Hospital Joan XXIII.

L’abast del conjunt de l’actuació suposarà la reordenació i millora d’uns 464m2. El pressupost de licitació del concurs ha estat de 2,4 milions d’euros amb IVA.