Uns 350 professionals d’Atenció Primària i de Salut Pública de Catalunya debatran a Salou sobre l’atenció comunitària

Avui divendres 18 de gener, uns 350 professionals de l’Atenció Primària i de Salut Pública de Catalunya participen en la XIV Jornada Xarxa AUPA: Bons temps per a la salut comunitària? La jornada, coordinada per professionals de la Xarxa i de l’ICS Camp de Tarragona, té lloc al Teatre Auditori de l’Ajuntament de Salou. És el primer cop que aquesta jornada se celebra al Camp de Tarragona, amb rècord d’inscripcions. Enguany la jornada s’ha organitzat al voltant de la presentació d’experiències de bones pràctiques en dues àrees:

La importància d’establir aliances i treballar en xarxa. El treball en xarxa és un dels eixos fonamentals de l’orientació comunitària en salut. Els problemes de salut de les persones i les comunitats són complexos i multifactorials i no es poden abordar només des de l’àmbit sanitari.

La importància de l’avaluació en salut comunitària. Cal assegurar que els processos comunitaris són capaços de millorar la salut i el benestar de les persones i les comunitats. L’avaluació permet avançar i aprendre.

Durant la Jornada s’ha presentat l’Informe SESPAS (Sociedad Española de Salud Pública i Administración Sanitaria) que està dedicat a la salut comunitària i l’administració local (http://www.gaceta….X00053) a càrrec del Dr. Andreu Segura. A més, la coordinadora de la Xarxa AUPA, Estrella Lalueza, ha fet una reflexió sobre el moment actual de la salut comunitària a Catalunya i les seves perspectives. Finalment, la Dra. Carmen Cabezas, sub-directora de promoció de la Salut de l’ASPCAT (Agència de Salut Pública de Catalunya) i el Dr. Josep Basora, vicepresident de la CAMFIC, clouran la jornada i faran entrega del III Premi CAMFiC Albert Ramos al millor projecte de salut comunitària, premi dotat amb 1.000 €.

L’enfoc comunitari del sistema sanitari suposa una alternativa al model biomèdic, tal com recull el Pla de Salut, el Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP) i l’Estratègia Nacional d’Atenció Primària i Salut Comunitària (ENAPISC).

La Xarxa AUPA compta actualment amb el suport de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (AIFiCC), la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i l’Agència de Salut Pública de Barcelona. La Xarxa AUPA s’organitza en dos nivells diferents: com a xarxa de tot Catalunya i a nivell regional. A cada regió sanitària hi ha un grup de treball en què participen professionals de l’atenció primària i de la salut pública del territori. Aquest grup de treball es reuneix periòdicament per donar-se suport, formar-se i per treballar temes relacionats amb salut comunitària. Al Camp de Tarragona, la xarxa local de salut comunitària està activa des de l’any 2012.

Web AUPA:

http://salutpublica.gencat.cat/ca/ambits/promocio_salut/salut_comunitaria/xarxa_aupa/