El Servei de Cirurgia General del Joan XXIII fa un curs de cirurgia laparoscòpica de la via biliar amb intervencions en directe i tallers pràctics

Ahir dijous 7 i avui divendres 8 de març té lloc un curs de formació en cirurgia laparoscòpica de la via biliar organitzat per la unitat de cirurgia hepato-bilio-pancreàtica del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. El curs, dirigit a especialistes en cirurgia, residents de cirurgia general i a professionals d’infermeria de quiròfan, amb especial interès en la cirurgia laparoscòpica de la patologia benigna de la via biliar, pretén dotar als alumnes de les bases teòriques i pràctiques per a la seva iniciació en el tractament de la coledocolitiasis per laparoscòpia en totes les seves vessants: colangiografia intraoperatòria, ecografia intraoperatòria i ús del coledocoscopi per vía transcística i transcoledocal. L’objectiu final és la formació d’equips per implementar la tècnica en el propi hospital. Al curs han vingut equips de professionals de molts hospitals de Catalunya i també de la ciutat de Dublin. L’Hospital Joan XXIII és expert en el tractament per cirurgia laparoscòpia dels pacients amb càlculs a la via biliar, tractament que realitza des de l’any 2014, realitzant una 25 intervencions a l’any.

   

El curs de dos dies contempla una retransmissió en directe d’una intervenció quirúrgica amb la possibilitat d’interactuar entre l’equip quirúrgic i els alumnes, que es va realitzar ahir dijous, una base teòrica on s’exposen protocols diagnòstics i terapèutics basats en l’evidència científica i, avui divendres 8 de març, es realitzen uns tallers pràctics amb un laboratori d’habilitats, ubicat a l’antiga cafeteria (al costat de l’edifici A de consultes externes), pel tractament de càlculs (pedres) a la via biliar. Aquest tractament es pot fer amb un abordatge poc invasiu com és la cirurgia laparoscòpica que requereix d’un ensinistrament per poder realitzar-lo. El curs ofereix aquest ensinistrament per mitjà d’un model experimental amb instruments laparoscòpics i amb fetge de vaca.