Experts en investigació pediàtrica incideixen en la necessitat de preveure l’obesitat ja des de la primera infància

La importància de les intervencions precoces per prevenir l’obesitat i el sobrepès i la investigació en malalties minoritàries han estat els principals eixos de l’11 Jornada de Recerca de l’ICS que s’ha celebrat al Seminari de Tarragona (Centre Tarraconense). Els ponents han destacat la necessitat d’establir estratègies eficaces per evitar l’obesitat ja en les primeres etapes de la vida i, d’aquesta manera, evitar els problemes de salut associats que se’n deriven. Carlos Rodrigo, director clínic de Pediatria de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, ha estat clar: “Hem de fer prevenció com abans millor. Quan els nens tenen set o vuit anys ja pot ser massa tard”.

També s’ha posat en valor que cal implicar tota la societat perquè les estratègies sanitàries impulsades realment funcionin i inverteixin l’actual tendència creixent d’una població amb cada cop més sobrepès i obesitat.

   

La segona part de la Jornada s’ha centrat en noves línies de recerca de malalties minoritàries i també ha comptat amb el testimoni de les associacions de malalts com a promotors de la recerca. La conferència de cloenda, a càrrec del cap de Neonatologia i UCI Pediàtrica de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, ha tractat sobre les cures centrades en el desenvolupament en unitats neonatals.

Com a conclusió, Ricardo Closa, consultor del Servei de Pediatria de l’Hospital Joan XXIII, ha incidit en la importància de treballar en xarxa des del vessant assistencial i la recerca.

La Jornada de Recerca de l’ICS permet als nombrosos professionals que hi assisteixen conèixer els diversos projectes d´investigació dels instituts de recerca de l´organització, mitjançant taules rodones i els treballs que s‘hi presenten, a més a més d´afavorir l´intercanvi d´experiències entre professionals.

   

Premis de recerca a la trajectòria investigadora

L’11a Jornada de Recerca de l´ICS, celebrada enguany a Tarragona i dedicada a la investigació pediàtrica, ha conclòs amb l´entrega dels Premis de Recerca de la institució. Com a novetat d´aquesta edició, també s´han entregat guardons al Millor Article de Recerca en Ciències de la Salut en dues modalitats: investigadors o investigadores predoctorals de l´ICS o dels instituts de recerca vinculats i residents.

Els premiats en aquesta edició són els següents:

Premi a l´Investigador o la Investigadora Jove

Natàlia Pérez de la Ossa és metgessa de l´Equip de Neurologia de l’Àrea de Patologia Vascular de l´Hospital Universitari Germans Trias de Badalona. És la coordinadora de la Unitat Ictus del mateix centre i del Grup de Treball de Malalties Vasculars Cerebrals de l´Institut Català de la Salut. També és membre de la Xarxa d´Investigació de Malalties Cerebrovasculars de l´Institut de Salut Carlos III.

Entre les seves principals línies investigadores cal destacar el tractament de l´ictus en fase aguda, el diagnòstic mitjançant tècniques de neuroimatge multimodal i neurosonologia, i l´organització prehospitalària per millorar la qualitat assistencial i la reducció dels temps fins al tractament de l´ictus. Ha dissenyat i codirigeix l´estudi RACECAT, que selecciona els pacients sobre la base de l’escala RACE, comparant de forma aleatoritzada dos circuits per al trasllat dels afectats. Amb l´escala clínica prehospitalària RACE s´identifiquen els pacients amb sospita d´oclusió de gran vas cerebral, candidats a tractament endovascular. Es tracta de la seva principal línia d’investigació, la qual es va dissenyar i validar inicialment a l’Hospital Germans Trias, i s’ha exportat després a tot Catalunya i altres territoris”.

Ha publicat més de 70 articles en l`àmbit de la patologia vascular cerebral (10, com a autora principal o sènior), i ha participat activament en l´acreditació de la Unitat d´Ictus de l´Hospital Universitari Germans Trias.

   

Premi a l´Investigador o Investigadora d´Infermeria: ex aequo

Maria Eulàlia Juvé Udina és coordinadora d´infermeria dels hospitals de l´ICS i professora associada del Departament d´Infermeria Fonamental i Medicoquirúrgica de la Universitat de Barcelona. També és responsable del projecte COM-VA (d’avaluació de competències professionals), directora del Programa d´harmonització d´estàndards de cures d´infermeria dels hospitals de l´ICS (ARES), i responsable de la implantació de l´Estació de treball d´infermeria, també als hospitals de l´ICS i a d´altres centres de la Xarxa Hospitalària d´Utilització Pública.

Ha publicat 3 llibres i una setantena d´articles científics (és peer-reviewer per al Journal of Nursing Scholarship, des de l’any 2004). Actualment, és la directora del Grup de Recerca d´Infermeria (GRIN-IDIBELL). Cal destacar, a més a més, el seu lideratge en el desenvolupament del projecte ARES i la terminologia ATIC, determinants per dotar el col·lectiu d´infermeria d´un gran volum de dades amb l’objectiu de millorar el suport a l´assistència, la gestió, la docència i la recerca. Amb l´impuls d´aquest projecte s´han iniciat nombroses investigacions, articles científics, tesis doctorals i plans de cures que han servit de guia a les infermeres de l´ICS per augmentar la qualitat i seguretat de les cures.

   

Edurne Zabaleta del Olmo és infermera i tècnica de recerca de l´Institut  d´Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol). Amb una àmplia trajectòria assistencial, investigadora i docent, forma part del Grup de Recerca en Serveis de Salut en Atenció Primària (GRENSSAP).

Els principals projectes en què col·labora se centren en les àrees de la promoció de la salut, la prevenció de la malaltia, la pràctica basada en proves i la validació d´instruments de mesura. Sobresurt especialment en la recerca en intervencions complexes i en la seva implementació, dos aspectes fonamentals per reduir la bretxa entre investigació i pràctica clínica.

Participa activament en la formació de nous investigadors, especialment de residents de medicina i infermeria familiar i comunitària, i imparteix cursos de cerca bibliogràfica i metodologia dirigits als professionals d´atenció primària. Ha publicat nombrosos articles en revistes científiques de prestigi en el camp de la infermeria, la salut pública, la medicina i l´atenció primària. A més a més, és autora de l´adaptació a la pràctica de la infermeria comunitària del qüestionari Developing Evidence-Based Practive, i coeditora d´un suplement publicat l´any 2015 a la revista Preventive Medicine.

Premi a l´Investigador o Investigadora d´Atenció Hospitalària:

Ramon Brugada Terradellas, actualment és cap del Servei de Cardiologia i director del Laboratori de Diagnosi de Genètica Cardiovascular dels hospitals universitaris Doctor Josep Trueta i Santa Caterina, director del Centre de Genètica Cardiovascular de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDiBGi), director científic del projecte Girona Territori Cardioprotegit de DipSalut i professor en el Departament de Ciències Mèdiques de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona.

Especialitzat en medicina interna i cardiologia als Estats Units d’Amèrica, ha dirigit el Centre de Genètica Cardiovascular del Masonic Medical Research Laboratory a Nova York, i el Centre Clínic de Genètica Cardiovascular del Montreal Heart Institute.  L´any 2008 torna a Catalunya com a degà de la nova Facultat de Medicina de la Universitat de Girona. Des de l´any 2011, Brugada és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

Ha publicat més de 200 articles científics en revistes especialitzades i ha participat en nombrosos congressos científics. El seu treball està íntimament lligat al diagnòstic i la   investigació en la genètica de la mort sobtada i a aconseguir que l´Hospital Doctor Trueta sigui un dels centres referents en salut cardiovascular.

El seu compromís en la prevenció de la mort sobtada cardíaca queda reflectit en dos projectes clau: “Girona, territori cardioprotegit”, una de les iniciatives de desfibril·lació pública més importants del món, i el projecte “Moscat, mort sobtada a Catalunya” en col·laboració amb l’Institut de Medicina Legal de Catalunya. Iniciat el 2012, avalua si darrere les morts sobtades hi ha causa genètica hereditària. Catalunya és un dels pocs llocs al món on es realitza aquesta anàlisi de forma sistematitzada.

La seva tasca assistencial, de docència i investigació es complementa amb el seu compromís  amb la divulgació científica. Llibres com M´hi veig amb cor, escrits amb un llenguatge proper i planer, han facilitat que els lectors puguin identificar i reconèixer símptomes de malalties cardíaques, i alhora els incita a reflexionar sobre els seus hàbits de salut.

   

Guardons als millors articles

A banda dels premis als Millors Investigadors, també s’han donat el Premi al Millor Article de Recerca en Ciències de la Salut, que han estat per a Noelia Keiran Fernández, de l´IISPV, en la categoria d’investigadora predoctoral de l´ICS o dels centres de recerca vinculats, i Maria Barroso Sevillano, de l´IDIAP, en la categoria de professionals del Programa de residents de l´ICS.