L’Hospital Joan XXIII inicia un projecte per reduir les incidències i les interrupcions en la preparació i l’administració de la medicació

Un grup d’infermeres (grup d’intervenció) portava armilles amb el missatge Atenció, no molestar, preparant medicació, gràcies. Els resultats de dos mesos de seguiment demostren que les interrupcions a les infermeres que portaven les armilles s’ha reduït en un 21%.

La planta 5a de l’Hospital Joan XXIII ha engegat un projecte pilot per evitar les interrupcions a les infermeres mentre preparen o administren les medicacions dels pacients.

El projecte consisteix a crear dos grups d’infermeres mentre preparen o administren la medicació, un du armilles amb el missatge Atenció, no molestar, preparant medicació, gràcies, és el grup d’intervenció, mentre que l’altre no en porta i així, poder valorar en quin grup es produeixen més interrupcions.

Els estudis científics demostren que un elevat percentatge de les incidències en els hospitals estan motivades per les interrupcions que tenen  els professionals d’infermeria durant la preparació i l’administració de la medicació. Durant aquesta prova s’ha fet un seguiment observacional i un registre en el programa informàtic ProSP (programa proactiu de Seguretat de pacients, desenvolupat per la Unitat de Qualitat de la Gerència Territorial del Camp de Tarragona de l’ICS).

El projecte demostra que són els familiars dels pacients i els mateixos professionals  els factors que més influeixen a les infermeres en els moments de preparació i administració de la medicació. Els resultats de dos mesos de seguiment demostren que les interrupcions a les infermeres que portaven les armilles s’ha reduït en un 21%. En els mesos vinents aquest projecte es desplegarà a la resta de plantes d’hospitalització de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.