El projecte “Mobilització precoç en pacients crítics ventilats” treballa per millorar la qualitat de vida dels pacients ingressats a la UCI

L’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona va ser un dels primers hospitals a Espanya en implementar-lo.

El projecte “Mobilització precoç en pacients crítics ventilats” de l’Hospital Joan XXIII és un projecte multidisciplinar format per metges intensivistes, fisioterapeutes, rehabilitadors, infermeres, zeladors i auxiliars d’infermeria que té per objectiu millorar la qualitat de vida dels pacients ingressats a la UCI per tal que puguin tornar a la seva vida habitual el més aviat possible. L’Hospital Universitari Joan XXIII va ser un dels primers hospitals a Espanya en implementar el projecte fa uns 3 anys i des de llavors s’ha constatat que pacients que han iniciat una mobilització de forma precoç, encara que estiguin sedats o connectats a ventilació mecànica, han pogut abandonar la UCI de forma més ràpida i amb una millor qualitat de vida. La metge adjunt del Servei de Medicina Intensiva de l’HJ23, Dra. Mònica Magret, és la responsable del projecte.

El protocol de mobilització precoç consta de 5 nivells d’actuació:

  • Nivell 1: es treballa quan el pacient està inconscient, sedat i connectat a ventilació mecànica. L’objectiu d’aquest nivell és que el pacient estigui estable i es pugui treballar en aquest primer nivell de mobilització.
  • Nivell 2: es treballa quan el pacient està conscient, segueix connectat ventilació mecànica i ja realitza certs moviments. L’objectiu d’aquest nivell és mobilitzar contra gravetat les extremitats superiors.
  • Nivell 3: el pacient ja treballa exercicis més actius de cames i braços. L’objectiu és assolir un control de tronc bastant fiable.
  • Nivell 4: l’objectiu és que el pacient pugui mantenir la bipadestació, que pot ser més o menys assistida amb el suport de grues o arnesos.
  • Nivell 5: l’objectiu és assolir la deambulació, que pot ser més o menys assistida amb grues, arnesos o caminadors.