La Unitat de Qualitat Territorial ICS Camp de Tarragona presenta l’experiència ‘Utilización de la aplicación proactiva en Seguridad del Paciente (proSP) en la atención primaria y entorno residencial durante la pandemia COVID-19’

La Unitat  ha participat en el Dia Mundial de la Seguretat del Pacient, en la jornada virtual organitzada pel Ministeri de Sanitat i les Comunitats Autònomes en col·laboració amb la Sociedad Española de Calidad Asistencial (SECA).

En el marc de la Jornada celebrada aquest dijous 17 de setembre, la Unitat de  Qualitat de la Gerència Territorial  de l’ICS  Camp de Tarragona, ha explicat la utilització que s’ha fet de l’aplicació proactiva  de seguretat del pacient (proSP) en l’Atenció Primària i l’entorn residencial durant la pandèmia COVID-19.

El proSP és una aplicació intel·ligent  que permet millorar la seguretat dels pacients de forma  proactiva, disposa de llistes de verificació informatitzades que els professionals revisen periòdicament. L’eina genera informació instantània garantint una comunicació eficaç que facilita la tasca i la presa de decisions als professionals. És dinàmica, permet incorporar canvis en funció dels àmbits assistencials i  les diferents realitats. Aquesta adaptabilitat  ha facilitat la seva implantació en l’àmbit residencial durant la pandèmia.

En aquest context és fonamental conèixer els diferents recursos dels què disposen les residències, així com les característiques de les persones que hi viuen, per concretar el tipus d’intervenció a realitzar, donar resposta a les necessitats i cura  de les persones  institucionalitzades, amb l’objectiu de garantir el control  de la infecció en front de la covid-19 a les residències.

El projecte, liderat per  Unitat de Qualitat de la Gerència Territorial ICS camp de Tarragona i la direcció assistencial de la Direcció d’Atenció Primària, ha incorporat  una nova funcionalitat a l’aplicació proSP que ha  permès estandarditzar i operativitzar els plans de contingència de les residències, disposar  d’informació on-time de forma segura, fiable  i actualitzada, transformar-la en mapes visuals i informes ad-hoc, que permeten la presa de decisions  de forma coordinada entre els professionals de l’Atenció Primària  i l’entorn residencial.

 

A hores d’ara, tots  els proveïdors de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, utilitzen l’aplicació com a eina que facilita la gestió clínica en les residències. Des del passat mes d’abril s’ha estès a altres territoris de Catalunya i en l’actualitat està implantat a 406 residències.