Mémora posa en marxa un Espai de Paraula a Tarragona per donar suport al dol perinatal a famílies i professionals de la salut

  • La iniciativa, activada amb la col·laboració de l’Hospital Universitari Joan XXIII, té com a objectiu oferir un espai d’acompanyament i reflexió, tant per als pares com per als professionals d’especialitats com Ginecologia/Obstetrícia i Neonatologia/Pediatria.
  • L’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta també compten amb un Espai de Paraula de Mémora.

Mémora, a través de la Fundació Mémora, ha signat avui un acord amb l l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona per posar en marxa el projecte Espai de Paraula. La iniciativa, activada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (Barcelona) l’any 2014 i a l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta (Girona) l’any 2017, té la voluntat de ser un espai de suport al dol per als pares i mares que han perdut un fill o filla durant l’embaràs o durant les primeres setmanes de vida del nadó, així com un espai d’acompanyament per als professionals de la salut involucrats en un procés d’aquestes característiques.

El dol perinatal té molt poca visibilitat a nivell social i en l’àmbit mediàtic, i això dificulta l’abordatge del procés de pèrdua que realitzen les pròpies famílies i els professionals. Des de la Fundació Mémora estem convençuts que és necessària la creació d’espais on totes les persones que ho necessitin puguin compartir experiències i reflexions, i poder així sentir-se més acompanyats i escoltats en moments de tanta complexitat emocional”, senyala Joan Berenguer, director de la Fundació Mémora.

L’Espai de Paraula compta amb la coordinació d’una psicòloga de la Fundació Salut i Persona i té com a objectiu principal que els progenitors en procés de dol perinatal tinguin un espai on sentir-se acompanyats i on poder compartir el dolor amb altres famílies que hagin viscut una experiència similar i amb la qual es puguin sentir identificats. Les trobades, que es realitzaran de forma periòdica el segon dijous de cada mes, es faran a l’Espai de Suport de Mémora a Tarragona (C/ Joan Ruiz i Porta, 6).

En paral·lel a la gestió emocional de les pròpies famílies, Mémora també vol posar l’accent en la complexitat que un procés com la defunció d’un nadó suposa per als professionals d’equips de Ginecologia-Obstetrícia i Pediatria-Neonatologia. Per aquest motiu, l’Espai de Paraula també oferirà atenció psicològica i acompanyament als professionals sanitaris que ho requereixin. En aquest cas, les trobades es faran al mateix Hospital Universitari Joan XXIII, sota la coordinació de la mateixa psicòloga i el serveis de Pediatria i/o Ginecologia-Obstetrícia.

“La pèrdua d’un fill durant la gestació o poc temps després de néixer és un fet complex i traumàtic. Des de la Unitat Neonatal del Servei de Pediatria, juntament amb el Servei de Ginecologia i Obstetrícia, de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, fa temps que estem treballant per a poder oferir un suport psicològic a les famílies que passen per un procés de pèrdua perinatal. El dol perinatal és un dol poc reconegut i, de vegades silenciat, ja que costa parlar-ne i té poc reconeixement social”, apunten Ester Castellarnau, Cap de Servei de Pediatria i Mirian de la Flor, Cap de Servei de Ginecologia i Obstetrícia, i afegeixen que “som conscients de la necessitat d’atenció a mares i pares que es troben en aquesta situació, però també hem de prendre consciència de la realitat de l’altra cara d’aquest dol, la dels professionals que convivim amb la mort d’aquests nadons”.