L’ICS Camp de Tarragona inicia la vacunació de la grip en diferents punts fora dels CAP

Aquest any vacunar-se contra la grip és especialment important perquè el coronavirus SARS-CoV-2 continua circulant.

Avui dijous 15 d’octubre ha començat la campanya de vacunació del virus de la grip estacional. L’ICS Camp de Tarragona ha habilitat diferents punts de vacunació fora dels Centres d’Atenció Primària (CAP), per no col·lapsar el centres i evitar la transmissió del virus. Per vacunar-se, els ciutadans han de contactar amb el seu CAP per demanar cita prèvia. Allà els donaran dia i hora per vacunar-se i els informaran del lloc on han d’anar. A més, els equips ja estan trucant als ciutadans, especialment als grups de risc.

La grip és una malaltia respiratòria vírica que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra. A Catalunya arriba amb l’hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s’incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener.

Produeix febre elevada, tos, mal de cap i malestar general. En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics. Els antibiòtics no curen la grip. És important seguir unes bones pràctiques d’higiene.

En els infants molt petits, la gent gran, les persones amb malalties greus i les persones amb diverses malalties cròniques pot provocar complicacions greus que requereixen actuacions específiques. La millor manera de prevenir la grip és amb la vacunació.

Aquest any és especialment important vacunar-se

Aquest any vacunar-se contra la grip és especialment important perquè el coronavirus SARS-CoV-2 continua circulant. La coexistència de l’epidèmia de grip i la pandèmia de la COVID-19, dues infeccions que poden produir símptomes similars i que afecten de manera més greu el mateix grup de persones, pot suposar un risc més gran per a aquestes persones i  comportar una sobrecàrrega important del sistema sanitari.

Qui s’ha de vacunar?

La vacunació contra la grip s’adreça especialment a les persones que tenen un alt risc de complicacions en cas de patir la infecció, com ara:

  • persones de 60 anys o més;
  • dones embarassades i puèrperes;
  • infants d’entre 6 mesos i 2 anys amb antecedents de prematuritat (nascuts abans de les 32 setmanes de gestació);
  • persones amb malalties cròniques;
  • persones de centres per a la gent gran o altres institucions tancades;
  • persones amb obesitat mòrbida;
  • persones que en cuiden d’altres que pertanyen a qualsevol dels col·lectius esmentats o que hi estan en contacte, i
  • professionals de la salut, sociosanitaris i docents.

Altres preguntes freqüents sobre la grip a Canal Salut.