Pares i mares de l’Espai de Paraula a Tarragona elaboren les ‘capses de la memòria’ per a famílies que afronten el dol perinatal

Aquestes capses són un petit baül de records creat pels pares i mares de l’Espai de Paraula per ajudar a altres famílies a afrontar el dol perinatal.

L’Hospital Universitari Joan XXIII i la Fundació Mémora han impulsat el projecte de suport al dol perinatal “Espai de Paraula” per donar suport a les famílies que han tingut una pèrdua dels seus nadons i també als professionals que treballen en les unitats de Ginecologia-Obstetrícia i de Pediatria.

Fruit de l’acord de col·laboració de la Fundació Mémora amb l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, des del passat mes d’octubre de 2020, els pares i mares que participen en el projecte Espai de Paraula han fet entrega a professionals del Servei de Pediatria del centre hospitalari de les anomenades “capses de la memòria”. Aquests petits baüls de records han estat realitzats, pensats i decorats per les famílies que, prèviament, han afrontat la pèrdua d’un fill o d’una filla durant l’embaràs o les primeres setmanes de vida del nadó. Ara, són ells mateixos qui, a través de la creació i entrega d’aquestes caixes, volen aportar el seu gra de sorra en aquells moments difícils, tant pels pares com pels professionals, per fer més fàcil la feina de crear records i perquè les famílies puguin sortir amb una eina significativa de l’Hospital.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

L’Espai de Paraula és un projecte impulsat per Fundació Mémora en col·laboració amb l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona que pretén crear un entorn de suport al dol perinatal, així com un espai d’acompanyament per als professionals de la salut involucrats en un procés d’aquestes característiques.

Les trobades, que es realitzen de forma periòdica el segon dijous de cada mes, es fan a l’Espai de Suport de Mémora a Tarragona (C/ Joan Ruiz i Porta, 6) i compten amb la coordinació d’una psicòloga de la Fundació Salut i Persona. L’objectiu principal és que els pares i mares en procés de dol perinatal tinguin un espai on sentir-se acompanyats i on poder compartir el dolor amb altres famílies que hagin viscut una experiència similar i amb la qual es puguin sentir identificats.

En paral·lel a la gestió emocional de les mateixes famílies, Mémora també vol posar l’accent en la complexitat que un procés com la defunció d’un nadó suposa per als professionals d’equips de Ginecologia-Obstetrícia i Pediatria-Neonatologia. Per aquest motiu, l’Espai de Paraula també ofereix atenció psicològica i acompanyament als professionals sanitaris. En aquest cas, les trobades es fan al mateix lloc i sota la coordinació de la mateixa psicòloga.