Setmana de l’alletament: alletament matern i Covid-19

Quan va esclatar la pandèmia una de les grans preguntes que ens vam fer des de les Unitats Neonatals d’arreu del món era si la lactància materna era segura o si calia separar la mare i el nadó per intentar evitar la transmissió del SARS-CoV2.

Amb l’experiència dels altres països, tant el Departament de Salut com la Societat Española de Neonatologia ja des de la primera versió del seu protocol d’actuació (6 de març del 2020), destacava que si la mare era asimptomàtica o poc simptomàtica i el nadó també era asimptomàtic s’havia de realitzar pell amb pell i l’inici de l’alletament matern la primera hora de vida a Sala de Parts, assegurant les mesures d’aïllament entre mare-fill (mare amb mascareta quirúrgica i rentat de mans).

MareSospitaCOvid

 

La lactància materna (LM) és la millor alimentació per al nadó i té beneficis per a la salut del nounat i de la mare. La llet materna canvia de composició segons el destinatari a qui va dirigida. Actualment hi ha evidència científica que les mares amb infecció activa per SARS- CoV-2 transmeten anticossos a través de la seva llet i això actua com a factor protector del nadó.

Així mateix, també hi ha evidència científica que les mares que han rebut la vacuna contra el SARS-CoV-2 transmeten, a través de la seva llet, anticossos que protegeixen al seu nadó.

Si el seu estat de salut ho permet, les mares amb infecció activa per SARS- CoV-2, poden fer LM directament al pit, mantenint mesures d’aïllament (mascareta quirúrgica, rentat de mans i higiene del pit)

Si la mare i el nadó estan separats i les condicions clíniques de la mare ho permeten, hem de facilitar i afavorir l’extracció de LM (ús de tirallets individual) i mantenint les mesures d’aïllament (mascareta quirúrgica, rentat de mans i higiene del pit) i la posterior