424 inscrits en 6 mesos al Curs d’RCP i DEA de la Unitat de Suport a la Recerca de l’ICS Camp de Tarragona

Cristina Rey lidera el projecte de formació Smartwatch, que ofereix coneixements teòrics i pràctics sobre què fer en cas d’una situació de prestació d’auxili, tant en adults com en infants.

Han finalitzat l’estudi 129 participants, el 30,4% dels inscrits, amb una formació adaptada a la situació de pandèmia, a través d’un entorn virtual.

Demà dissabte, 16 d’octubre, és el Dia Mundial de l’Aturada Cardíaca, que se celebra amb l’objectiu de conscienciar la societat de l’aturada cardíaca i de promoure l’ensenyament de la reanimació cardiopulmonar (RCP). Des de la Unitat de Suport a la Recerca i el Grup de Recerca TICs-AP en el marc del projecte Smartwatch, liderat per la infermera i doctora, Cristina Rey, es promou la formació en RCP i la utilització del desfibril·lador extern automatitzat (DEA) a través d’una plataforma virtual.

El curs de formació està dirigit a la població general amb l’objectiu d’oferir els coneixements teòrics i pràctics sobre què fer en cas d’una situació de prestació d’auxili, des d’una persona inconscient fins a un ennuegament, tant en adults com en infants. Aquest Curs s’emmarca en un projecte d’investigació finançat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Pla estratègic de recerca i innovació en salut (2016-2020), que pretén comprovar si disminueix el temps d’inici de l’atenció en el cas d’una aturada cardiorespiratòria en la via pública amb la creació d’una xarxa de voluntaris formats en maniobres de reanimació cardiopulmonar.

Atesa la situació actual generada per la pandèmia de la COVID-19, l’equip investigador va adaptar la formació a un entorn virtual i va incorporar les noves directrius en relació amb la reanimació cardiopulmonar en aquesta situació. Es tracta d’una formació gratuïta i, en cap cas, ni l’equip investigador ni les entitats col·laboradores sol·licitaran cap pagament.

Enllaç d’inscripció a la plataforma virtual

Des del 23 de març d’aquest any fins al 22 de setembre (6 mesos) s’han inscrit al curs d’RCP 424 persones. El 52,4%, dones. En relació amb la situació laboral, el 67,5% de les persones inscrites són treballadores, el 28,3% es dediquen a treballs no manuals (policies, guàrdies, dependentes, administratives, etc.) i el 20,3% són persones diplomades, graduades o petites empresàries. El 46% de les persones inscrites refereix haver rebut formació en reanimació cardiopulmonar anteriorment i el 18% afirma haver presenciat alguna vegada una aturada cardiorespiratòria. D’aquestes, el 31% no va saber com actuar.

Per poblacions, el 10,9% són de Reus; el 7,6% de l’Alforja o l’Arbolí; el 7,3% de les Borges del Camp; el 6,4% de Prades, Mont-ral, La Febró o Capafonts; el 5,4% de Castellvell del Camp i en igual percentatge de Cornudella de Montsant, el 3,8% de Barcelona i en menor percentatge d’altres indrets (en total, de 86 municipis diferents). El fet que hi hagi tants municipis és perquè la inscripció al curs actualment està oberta a  tothom qui ho vulgui. En el moment de la inscripció, es demana el codi postal d’on viu la persona.

Han finalitzat l’estudi 129 participants, el 30,4% dels inscrits (la resta encara poden finalitzar-lo ja que el curs encara és actiu). Els resultats de l’enquesta de satisfacció situa el curs entre els més ben valorats d’aquests tipus de formacions i els més exitosos quant als participants que el finalitzen.