La Teràpia Ocupacional aborda de manera integral el tractament dels pacients, incidint en la cura de les seves activitats diàries i l’entorn familiar

En el Dia Mundial de la Teràpia Ocupacional, les terapeutes de l’Hospital Joan XXIII expliquen el paper cabdal de les seves actuacions en la independència i autonomia del pacient.

Les terapeutes ocupacionals tracten gairebé 2.000 pacients a l’any, tant a les plantes del Joan XXIII com, ambulatòriament, al Servei de Medicina Física i Rehabilitació.

Avui, dimecres 27 d’octubre, és el Dia Mundial de la Teràpia Ocupacional, una professió sociosanitària que pretén dotar al pacient de major autonomia i millorar la seva qualitat de vida. A l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, les terapeutes ocupacionals, Montserrat Mata Soriano i Anna Andreu Llobera són les professionals encarregades que els pacients “promoguin, mantinguin i/o restaurin la independència més gran possible en les activitats de la vida diària, tant bàsiques com instrumentals i de la reinserció a la seva vida quotidiana” expliquen.

Per aconseguir-ho, les terapeutes realitzen tractaments en l’àmbit  cognitiu i motor  que volen incidir en aquelles activitats de la vida diària dels pacients: vestir-se, menjar, transferències (passar de la cadira de rodes al llit, o a la banyera), etc. Aquests tractaments que duren entre tres/sis mesos i un any, fomenten l’adaptació de la persona al seu entorn diari, en el seu domicili, especialment.

La teràpia ocupacional també incideix en altres aspectes com, per exemple, la rehabilitació i/o compensació de les habilitats motores executant activitats específiques de motricitat fina, força, coordinació, etc. A més, les mateixes terapeutes fan fèrules a mida, tant estàtiques com dinàmiques. Les terapeutes també fan “tractaments de sensibilitat i propiocepció, treballant, per exemple, el tacte, la posició del cos i l’equilibri”, afirmen l’Anna i la Montserrat.

Amb un gruix d’uns 50/60 pacients setmanals, amb majoria en edat adulta però, també atenent menors d’edat, els tipus de pacients que visiten les terapeutes ocupacionals són:

  • Majoritàriament, pacients neurològics. Aquests són pacients que han patit un ICTUS, pacients amb lesions medul·lars, amb esclerosis múltiple o altres malalties neurològiques.
  • Pacients traumatològics, vasculars, post-quirúrgics, entre altres. Que tenen alguna afectació que impedeix desenvolupar amb normalitat la seva vida diària.

Les intervencions es duen a terme tant a les plantes de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona com, ambulatòriament, al Servei de Medicina Física i Rehabilitació.

A més, ocasionalment han de realitzar tractaments a les unitats de crítics del Joan XXIII.