El Servei d’Urologia reconstrueix la bufeta d’un pacient amb tumor vesical amb el Da Vinci

El passat mes de febrer, el Servei d’Urologia de l’Hospital Joan XXIII va realitzar la primera cistectomia radical  (extracció completa de bufeta urinària) amb reconstrucció d’una nova bufeta (neobufeta) íntegrament robòtica i sense necessitat de cirurgia oberta. La intervenció es va realitzar en un home afectat per un tumor vesical infiltrant.

Fins ara, el Servei d’Urologia realitzava les cistectomies via laparoscòpica, però des del passat mes de desembre les ha començat a fer de manera íntegrament robòtica, tant la part exerètica com la posterior reconstrucció de l’aparell urinari utilitzant un fragment de budell.

La cistectomia radical és una intervenció de molta complexitat, que comporta l’extracció de la bufeta amb els ganglis relacionats y la unió dels dos urèters (els conductes que transporten l’orina dels ronyons a la bufeta urinària) a un fragment de budell que prèviament s’ha separat de la resta del tracte digestiu, i que alhora es connectarà a la paret abdominal del pacient. L’objectiu és que el pacient pugui orinar a una bossa (ostomia), o que es remodelarà i se li donarà forma de bufeta i es connectarà a la uretra del pacient, perquè aquest pugui orinar d’una manera més fisiològica (neobufeta).

El robot Da Vinci és un assistent robòtic amb quatre braços, l’extrem dels quals es col·loquen dins del pacient a través de petites incisions (1-2 cm aproximadament) i que transmeten els moviments que el cirurgià realitza en una consola apartada del pacient mentre visualitza la seva anatomia interna de manera tridimensional. Els braços robòtics tenen adaptats uns instruments que es poden intercanviar segons el moment de la cirurgia. La mobilitat d’aquests instruments es extraordinària, permetent moviments amb una amplitud i extensió superiors als de la mà humana.

Els beneficis d’aquesta intervenció respecte a l’abordatge clàssic (cirurgia oberta) són:

  • L’accés a l’abdomen es realitza mitjançant petites incisions, evitant la incisió que clàssicament s’utilitzava en la cirurgia oberta i que gairebé ocupava la meitat de l’abdomen.
  • El cirurgià té un molt més fàcil accés i visualització (3D) de la pelvis del pacient. Una zona (on es troba situada la bufeta) molt vascularitzada i per tant amb un alt risc de sagnat, de difícil accés i a on és complex treballar-hi.
  • Menor risc de sagnat (menor probabilitat de transfusió), millors resultats funcionals del pacient (en pacients en els que se’ls realitza una neobufeta) i un postoperatori més curt i amb menys dolor.

Per poder completar aquest procediment, l’equip de cistectomia radical, amb anys d’experiència en aquesta intervenció mitjançant cirurgia oberta i laparoscòpica, ha hagut de realitzar durant mesos una formació teòrica i pràctica específica sobre el funcionament del robot, així com un entrenament de la tècnica quirúrgica en models animals i estades en centres externs, assistint a cirurgies en pacients reals.

L’Hospital Joan XXIII és referència en cirurgia robòtica a la província de Tarragona sent l’únic hospital que disposa d’aquesta tecnologia, actualment amb 2 robots Da Vinci.

El Servei d’Urologia té anys d’experiència amb aquesta tecnologia y realitza regularment prostatectomies radicals (extracció completa de la pròstata per un càncer), nefrectomies parcials (extirpació de part del ronyó afectat per un càncer amb conservació de la resta) i cirurgies reconstructives per incontinència urinària complexa i altres patologies.

En aquest moment els pacients amb tumor vesical de la província de Tarragona tenen la possibilitat de ser tractats de la mateixa manera que en els centres d’excel·lència en aquesta patologia, arreu del mon.