La Unitat de Trànsit de Tarragona i Terres de l’Ebre compleix quatre anys amb més de 200 persones ateses a les consultes

Tot i que a la consulta acudeixen persones de totes les edats, més del 50% correspon a la franja d’entre 16 i 22 anys.

Avui, dijous 31 de març, és el Dia Mundial de la Visibilitat Trans. Aquest any 2022 en fa quatre que es va posar en marxa, a l’ICS Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, la Unitat de Trànsit per atendre persones trans, ubicada a l’ASSIR de Reus. En aquest temps la Unitat ha atès més de 200 persones, amb un creixement de visites exponencial. Aquesta Unitat forma part del Servei Trànsit que estava centralitzat a Barcelona, però que l’any 2017 va iniciar un procés de desplegament pel territori català amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat de l’atenció a persones trans.

La Unitat de Trànsit té una base d’atenció despatologitzadora, és a dir, parteix del principi que les persones trans, per aquesta condició, no pateixen cap alteració o patologia, sinó que formen part de la diversitat humana en la qual participa tothom.  El terme trans engloba a totes aquelles persones que s’identifiquen amb un gènere diferent a l’assignat en néixer o que expressen la seva identitat de gènere de manera no normativa, com les persones transsexuals, transgènere, crossdressers, transvestides, genderqueers, tercer gènere, agènere, etc.

Encara que a la consulta acudeixen persones de totes les edats, més del 50% correspon a la franja d’entre 16 i 22 anys. L’equip assistencial està format per tres ginecòlogues (Francisca Ruiz, com a referent, Cristina Gras i Adriana Ayats), una llevadora (Elena Queral), i una psicòloga (Araceli Otón), a més del personal de Gestió i Serveis (Administració), encarregat de les citacions.

L’adreça electrònica de contacte de la Unitat és: transitcampdetarragona.tgn.ics@gencat.cat. Aquesta  adreça la poden utilitzar les persones trans o els i les professionals de la salut per demanar visites o fer consultes.