La Unitat d’Asma de l’Hospital Joan XXIII rep l’acreditació d’Unitat Especialitzada per la SEPAR

Avui, dimarts 3 de maig, se celebra el Dia Mundial de l’Asma.

La tasca de la Unitat d’Asma Greu es completa amb la participació de serveis com són Al·lèrgia, Pediatria, Pneumologia, Anatomia Patològica, Digestiu, Endocrinologia i Nutrició, Farmàcia Hospitalària, Hospitalització a Domicili, Otorrinolaringologia, Urgències i Infermeria.

La Unitat d’Asma del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha aconseguit acreditar-se com a Unitat Especialitzada per la Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica (SEPAR).

La SEPAR distingeix tres nivells d’acreditació (bàsica, especialitzada i d’alta complexitat) en relació amb el compliment d’una sèrie de criteris i en funció del seu nivell de complexitat. Es valoren criteris d’activitat assistencial, de recursos tècnics i humans, de formació acreditada en asma, d’activitat docent, de recerca i de representativitat institucional i social.

Un dels aspectes que més valora la SEPAR és el treball en equip multidisciplinari, amb la participació d’especialitats distintes, que faciliti un maneig clínic més complet dels pacients asmàtics més greus. Amb aquesta finalitat, a finals de 2019 els serveis d’Al·lèrgia, Pediatria i Pneumologia de l’Hospital Joan XXIII van posar els fonaments de la Unitat d’Asma Greu (UAG-HJ23), pel fet de ser els principals receptors d’aquests pacients.

La UAG-HJ23 es completa amb la necessària participació d’una sèrie de serveis col·laboradors, que juguen un important paper en el control de l’asma greu. Aquests serveis són: Anatomia Patològica, Digestiu, Endocrinologia i Nutrició, Farmàcia Hospitalària, Hospitalització a Domicili, Otorrinolaringologia, Urgències i Infermeria.

Dia Mundial de l’Asma

El primer dimarts de maig se celebra el Dia Mundial de l’Asma, un esdeveniment organitzat per la Iniciativa Global per a l’Asma (GINA), amb l’objectiu d’involucrar els pacients en l’atenció i el control de l’asma, reduir els possibles factors de risc i ensenyar a les persones què cal fer davant d’un possible atac o crisi d’aquesta malaltia.

L’asma és una patologia de les vies respiratòries que fa que els pulmons no funcionin de forma correcta. Això fa que, tant l’entrada com la sortida de l’aire no siguin de qualitat per una inflamació crònica de l’aparell respiratori. Generalment, les persones que pateixen aquesta malaltia són més vulnerables a factors externs com són el clima, la pols, el fum i les substàncies químiques, els quals poden desencadenar fàcilment un brot d’asma.

L’asma té una elevada prevalença mundial (300 milions de persones) i és la malaltia no transmissible més freqüent en l’edat infantil. S’estima que més del 50% dels asmàtics no tenen un bon control de la malaltia. Fins i tot hi ha pacients amb asma greu que no aconsegueixen un bon control, tot i fer correctament les pautes de tractament estandarditzades. En aquests casos es disposa de teràpies més específiques, però per aplicar-les amb criteri és imprescindible catalogar adequadament els diferents tipus d’asma.

També s’ha de considerar l’asma com a una síndrome complexa que presenta una variada expressió clínica, una diversitat de factors desencadenants i una nombrosa quantitat de comorbiditats associades. És per tot això que l’abordatge de l’asma s’ha de contemplar com un procés assistencial amb una visió multidisciplinària i s’ha de coordinar en unitats especialitzades com la de l’Hospital Joan XXIII.

D’aquí prové la transcendència que la Unitat d’Asma hagi estat reconeguda i acreditada per una institució del prestigi de la SEPAR. Aquest fet avala una trajectòria i organització assistencial important, tant des d’un punt de vista quantitatiu com qualitatiu. Aquesta distinció proporciona a l’Hospital la referència territorial com a única Unitat d’Asma de la província de Tarragona en el maneig dels pacients amb asma greu i/o de control difícil.