L’Hospital Joan XXIII té un quiròfan híbrid que permet fer cirurgia convencional i procediments radiològics en el mateix acte quirúrgic

La incorporació d’un angiògraf intraoperatori permet realitzar procediments de cirurgia convencional oberta i procediments radiològics en el mateix quiròfan.

Aquest fet permet la disponibilitat permanent de l’anestesista, cosa que millora el confort i la seguretat dels pacients, i redueix el temps quirúrgic, la dosi de radiació i els requeriments de contrast iodat.

Els serveis de Neurocirurgia i d’Angiologia i Cirurgia Vascular de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona disposen d’un quiròfan híbrid gràcies a la incorporació d’un angiògraf intraoperatori. S’anomena quiròfan híbrid aquell on es poden realitzar procediments de cirurgia convencional oberta i, a més, procediments radiològics.

Tant en patologia arterial urgent com en programada, disposar d’un quiròfan híbrid permet fer un abordatge més complet a l’hora de fer tractaments aòrtics i de sistema arterial perifèric, ja que en facilita l’execució. A més, el gran avantatge és que permet realitzar modificacions estratègiques durant el mateix procediment quirúrgic.

En cirurgia cranial, comptar amb un angiògraf intraoperatori facilita la planificació quirúrgica, minimitza el risc de complicacions de tipus vascular (isquèmic i hemorràgic). A més, en el cas de requerir una prova postoperatòria urgent, disminueix el temps de trasllat des del quiròfan fins a la sala d’imatgeria, cosa que estalvia uns minuts valuosos per a la resolució de complicacions potencials.

En cirurgia espinal es requereix la màxima precisió, especialment amb tècniques mínimament invasives. Comptar amb imatges 3D intraoperatòries és clau per assolir aquest objectiu, ja que assegura la correcta implantació protètica (cargols transpediculars). A més, disminueix al màxim la cirurgia de revisió/recol·locació de material protètic (menys de l’1% de reintervencions per recol·locació de cargols).

Per tant, un gran avantatge per als dos serveis és que es poden combinar els dos procediments, cirurgia convencional oberta i procediments radiològics, en el mateix acte quirúrgic. Abans, es realitzaven de forma separada, en temps i espai. Pel fet de realitzar els dos procediments en el mateix quiròfan, la disponibilitat de l’anestesista és permanent, cosa que millora el confort i la seguretat del pacient. També es redueix el temps quirúrgic, la dosi de radiació i els requeriments de contrast iodat.

El present i el futur de les intervencions quirúrgiques es dirigeix cap a intervencions menys invasives i més complexes i, en aquest sentit, el nou quiròfan híbrid és una eina fonamental en aquesta evolució i un gran avenç tecnològic per a l’Hospital Joan XXIII, que és centre de referència de la província per a pacients amb patologia vascular i del sistema nerviós central i perifèric.