El CAP Sant Pere de Reus informa a un centenar de ciutadans sobre l’hepatitis

L’hepatitis és una malaltia infecciosa caracteritzada per la inflamació del fetge que pot ocasionar problemes de salut amb conseqüències severes i que es pot prevenir amb mesures d’autocura.

Un centenar de persones s’ha apropat, amb molt interès, a la taula informativa que l’equip del CAP Sant Pere ha instal·lat a l’entrada del centre, per sol·licitar informació sobre l’hepatitis. Cal destacar la gran implicació dels professionals de medicina, d’infermeria, professionals de gestió i serveis (administratius), ASSIR, treball social, psicòlegs RBEC, etc. L’objectiu d’aquest punt d’informació ha estat donar a conèixer l’hepatitis, conscienciar de la importància d’una detecció precoç i promoure hàbits preventius. Al punt d’informació hi haurà professionals sanitaris del grup de salut comunitària de l’EAP Reus 1 i Reus 2 del CAP Sant Pere, conjuntament amb professionals d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR), que lliuraran díptics i oferiran informació vinculada amb la malaltia. Durant la jornada s’aniran emetent càpsules informatives al circuit tancat de televisió del mateix centre sanitari. Aquesta activitat s’emmarca dins el programa de promoció de dies mundials vinculats a diferents malalties a través de les unitats de salut comunitària dels equips d’atenció primària.

A Catalunya, la planificació, el disseny i la implementació de mesures per a la prevenció i el control d’aquestes malalties es gestiona mitjançant el Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les hepatitis víriques (PCAVIHV). Aquest programa compta amb el Pla de prevenció i control de l’hepatitis C a Catalunya, que té com a objectiu principal disminuir la mortalitat causada pel virus de l’hepatitis C (VHC) en la població catalana mitjançant la prevenció, el diagnòstic, el tractament i el seguiment de les persones afectades.

L’objectiu és sensibilitzar la societat sobre l’hepatitis vírica, una malaltia infecciosa que, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any provoca la mort d’1,34 milions de persones arreu del món. El Dia Mundial de l’Hepatitis pretén enfortir les mesures de prevenció, detecció i control d’aquesta malaltia i millorar l’accés al tractament. L’objectiu de l’OMS és eliminar l’hepatitis com a problema de salut pública l’any 2030.

FotoCAPSantPereReus28juliol222

L’hepatitis, una malaltia silenciosa

L’hepatitis és una malaltia infecciosa caracteritzada per la inflamació del fetge.

En molts casos, no presenta símptomes i això fa que passi inadvertida. De fet, el 90 % de les persones amb hepatitis B i el 80 % de les que pateixen hepatitis C no saben que tenen la malaltia. Quan produeix símptomes, els més comuns són cansament, nàusees i vòmits, orina fosca i icterícia (coloració groguenca de la pell i de la part blanca dels ulls). Hi ha diversos tipus d’hepatitis, però els principals són:

  • Hepatitis A. Acostuma a ser lleu i a resoldre’s sense necessitar tractament i sense complicacions. És una malaltia de transmissió alimentària, però també es pot contreure per contacte físic proper amb les persones afectades. La millor estratègia de prevenció és la vacunació i una bona higiene de les mans.
  • Hepatitis B. En la majoria dels casos, igual que amb l’hepatitis A, el cos pot eliminar-la per si mateix sense conseqüències, però, en d’altres, pot esdevenir crònica i produir lesions greus al fetge. Es contreu a través de la sang, i les dones embarassades poden transmetre-la als nounats en el moment del part. La vacunació és clau per evitar-la.
  • Hepatitis C. En més de la meitat dels casos esdevé crònica i pot derivar en cirrosi o càncer de fetge. De fet, és una de les principals causes de trasplantament de fetge a Catalunya. S’associa a l’ús compartit de material contaminat, com les xeringues o els instruments per aplicar pírcings i fer tatuatges. A diferència dels altres dos tipus d’hepatitis, no hi ha cap vacuna disponible, però sí un tractament amb pastilles, de curta durada i sense efectes secundaris, molt eficaç per eliminar la malaltia en gairebé el 100 % dels casos.

La informació, la prevenció i la detecció precoç són les claus que permeten detectar la malaltia.