L’UCI de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII pionera a Europa en col•laborar amb el MIT per l’anàlisi de dades clíniques de pacients

La iniciativa cristal·litza en una trobada al Parc Sanitari Joan XXIII amb experts i expertes en l’àmbit mundial en intel·ligència artificial aplicada a l’atenció mèdica de pacients amb un estat de salut crític

Un pacient ingressat a una Unitat de Cures Intensives (UCI) d’un hospital genera al dia milions de dades clíniques. Gestionar-les de forma eficaç i a temps real és clau perquè els i les professionals que hi treballen puguin prendre les millors decisions per atendre cada persona i reduir al màxim el risc de mortalitat. El Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII continua apostant per l’ús del Big Data i la intel·ligència artificial a la UCI. Gràcies a la col·laboració, pionera a l’entorn europeu, que mantenen amb la prestigiosa organització estatunidenca Massachussetts Institute Technology (MIT), els professionals sanitaris de l’UCI de l’hospital tarragoní estan desenvolupant eines per millorar les decisions clíniques que contribuiran a una millor atenció i més segura dels pacients crítics. A partir de l’ús del Big Data en l’àmbit sanitari es poden generar algoritmes de predicció més exactes dels que pot fer un professional amb molta experiència. Gràcies al Big Data, cada pacient genera milers de dades per hora, que posteriorment seran emmagatzemades de manera anònima per analitzar-les posteriorment.

Del 10 al 13 de novembre, professionals i investigadors nacionals i internacionals es reuniran al Parc Sanitari Joan XXIII al Datathon organitzat pel MIT i l’Hospital, amb la col·laboració de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la Universitat Rovira Virgili (URV). Les dues primeres jornades constaran de diferents taules rodones amb professionals de l’àmbit sanitari i experts en anàlisi de dades clíniques. Entre altres, hi participarà Leo Anthony Celi, director d’investigació clínica i investigador principal del Laboratori de Fisiologia Computacional del MIT i professor associat a Harvard. Durant el cap de setmana tindrà lloc la Datathon, que consisteix en una competició per grups que compta amb diferents perfils professionals: metges, informàtics, matemàtics i físics, utilitzant dues grans bases de dades (MIMIC-IV i ICUsICS DB) per respondre a una pregunta clínica.

D’aquesta manera, Tarragona es converteix, per segon cop, en el centre d’anàlisi de dades en salut de Catalunya, ja que l’any 2018, l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII ja va organitzar el Datathon. Anteriorment, aquesta trobada l’havien rebut capitals internacionals com Londres, Tòquio o Madrid.