L’Hospital Universitari Joan XXIII consolida l’expertesa en pacients crítics pediàtrics

Es compleixen cinc anys de l’obertura de l’UCI Pediàtrica, que ha permès atendre patologies més complexes al Servei de Pediatria.

El passat desembre de 2022 va fer cinc anys de l’obertura de l’UCI Pediàtrica de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. Aquest fet ha provocat que el Servei de Pediatria hagi fet un salt qualitatiu en l’atenció al pacient pediàtric més complex, tant a l’UCI com a la planta d’hospitalització, a les urgències i a les consultes externes pediàtriques. Per tant, tots els professionals de les diverses categories de totes les seccions del Servei de Pediatria han adquirit expertesa en pacients complexos, ja que també ha augmentat la complexitat de les cures d’infermeria. Aquesta expertesa ha repercutit també en altres serveis centrals de l’Hospital Joan XXIII com Radiologia, Laboratori i Neurocirurgia, entre d’altres, els quals s’han hagut d’adaptar a les noves tipologies de pacient.

L’UCI Pediàtrica de l’Hospital Joan XXIII va obrir les seves portes al desembre de 2017 com a unitat de semicrítics. Al cap de poc temps, al març de 2018, es va començar a atendre pacients pediàtrics crítics que requerien ventilació mecànica. La inauguració de l’UCI Pediàtrica responia a una demanda dels professionals i usuaris de tot el territori per evitar la derivació de pacients del nostre entorn a centres terciaris de Barcelona, objectiu que s’ha complert de forma progressiva al llarg d’aquests cinc anys.

L’Hospital Joan XXIII és el centre de referència en atenció pediàtrica a la província de Tarragona. Durant aquests anys, s’ha anat augmentant la cartera de serveis i cada cop s’hi poden atendre més patologies. A més, durant la pandèmia, l’UCI Pediàtrica ha hagut de conviure amb la COVID i amb epidèmies de virus en èpoques atípiques, com durant l’estiu de 2021.

Cada any s’atenen uns 250 pacients crítics. L’estada mitjana dels pacients a l’UCI pediàtrica és d’una setmana i els perfils principals són: lactants de menys d’un any amb bronquiolitis i insuficiència respiratòria, infants d’entre 5 i 10 anys amb patologia del sistema nerviós central provocada per traumatismes, meningitis o encefalitis, i infants d’entre 1 i 10 anys amb infeccions bacterianes i sèpsies.

Els familiars poden entrar les 24 hores amb els infants i, des de novembre de 2022, s’ha incorporat una psicòloga per donar suport als pares i mares.