HEMATOLOGIA

El Servei d’Hematologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona està dirigit des d’Octubre de 2014 per l’Institut Català d’Oncologia (ICO).  L’ICO té la missió de reduïr l’impacte del càncer a Catalunya i el servei d’Hematologia té la missió de proporcionar diagnòstic, tractament i seguiment a tots els pacients del territori amb malalties de la sang.

La visió del servei és ser el centre de referència per tots els pacients amb hemopaties malignes del territori seguint els 5 valors ICO que són: Pensem com a pacient, Qualitat i calidesa, Decisions amb coneixement, Equips al teu costat i Recerca i innovació per millorar el futur.

El servei d’Hematologia té un equip humà format per 10 hematòlegs, 4 Residents (1 per any), equip d’infermeria especialtzada i 1 Administrativa.

Hi ha tres hematòlegs que són professors a la Facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i tots els hematòlegs participen en classes pràctiques als estudiants de Medicina.


Equip

Director clínic
Dr Josep Sarrà Escarré

Cap del servei
Dra. Lourdes Escoda Teigell

Facultatius especialistes: Reyes Aguinaco Culebras, Carme Talarn Forcadell, Rolando Omar Vallansot, Marta Cervera Calvo, Mª Teresa Giménez Pérez, Janilson Do Nascimento, Carman Araguás Arasanz, Ana Vicent Castelló, Jordina Rovira Solé, Silvia Martín Batista.

Professors Facultat de Medicina URV: Josep Sarrá Escarré, Lourdes Escoda Teigell, Reyes Aguinaco Culebras.

Tutor docent (MIR): Ana Vicent Castelló.

Supervisora d’Infermeria: Laura Herrero Medina.

 

Àmbits assistencials

Hospitalització, HEPA per aïllament,Consultes externes, Hospital de dia, Laboratori:

- Secció de Citologia-Citometria: Diagnòstic i seguiment de pacients hematològics. Realització d’Aspirats i Biòpsies de Moll de l’Os.
- Secció d’Hemostàsia: Estudis de transtorns de la coagulació.

Serveis

El servei d’Hematologia ofereix diagnòstic, tractament i seguiment de totes les malalties de la sang: Leucèmies agudes, Sds Mielodisplàstiques, Limfomes i Sds Limfoproliferatives, Mieloma multiple, Aplasia medular així com de totes les hemopaties benignes i transtorns/controls de la coagulació.

Referent al territori pel procediment de Trasplantament autòleg de progenitors hemopoètics.


Docència

Docència de pregrau:

El servei d’Hematologia està implicat en la docència pregrau de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili (URV). És co-responsable de l’assignatura “Malalties del sistema hematopoiètic” amb la realització de classes teòriques i pràctiques a alumnes de 4rt de Medicina.

Docència de postgrau:

El servei està acreditat per la formació d’especialistes d’Hematologia. Número de places acreditades: 1 per any.

Residents d’altres especialitats del propi hospital i residents de l’Hospital Sant Joan de Reus fan rotacions programades pel servei d'Hematologia.


Recerca

El servei d’Hematologia participa en recerca clínica en diversos grups de treball tant d’àmbit català com estatal: Pethema, CETLAM, GEM.

També es desenvolupen assajos clínics liderats al propi centre o en col·laboració amb altres centres ICO com l’Hospital Duran i Reynals i L’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

Institut Investigacio Pere Virgili