REUMATOLOGIA

La Reumatologia és l’especialitat mèdica que té com a missió l’estudi de la patologia mèdica de l’aparell locomotor, és a dir, del conjunt de malalties que es manifesten de forma predominant als ossos, articulacions, músculs, tendons i lligaments, que no segueixen de forma directa i immediata després d'un traumatisme.

La Secció de Reumatologia té com a funció la coordinació i organització de l’especialitat en les Gerències Territorials de Tarragona i de Terres de l’Ebre (Hospital de Tarragona Joan XXIII i Hospital de Tortosa Verge de la Cinta).


Equip

Cap de Servei
Ramon Fontova Garrofé

Facultatius Especialistes: Sonia Castro Oreiro; Anna Pàmies Corts (vinculada a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta); Mª José Poveda Elices; Rami A A Qanneta (Medicina Interna - Unitat de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica), Ajla Alibalic (Fatiga crònica i sensibilitat química múltiple - Medicina Interna)

Àmbits assistencials

Interconsultes hospitalaries, Consultes Externes, Consulta diària de reumatologia, Ecografia de l’aparell locomotor, Consulta al CAP Torreforta, Consulta de reumatologia: dilluns, dimarts i dijous

Consulta Hospital Pius de Valls

Assistència reumatològica de 20 hores setmanals, a l’hospital Pius de Valls, amb activitat de consulta externa, tractaments específics a l’Hospital de dia i ecografia de l’aparell locomotor

Unitat d'Expertesa de la  Síndrome de Sensibilització Central

La Unitat de Reumatologia de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII ha estat nombrada Unitat d'Expertesa de la  Síndrome de Sensibilització Central  de referència en atenció a la Fibromiàlga (FM) i a la Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple (SQM)  , en compliment de la Resolució 203/VIII del dia 21 de maig de 2008 del Parlament de Catalunya, i actua com a Unitat Funcional per a donar suport als equips d’Atenció Primària (EAP) de la Regió Sanitària de Tarragona en el procés diagnòstic i terapèutic dels pacients afectats de FM,  FC i SQM.

UNITAT DE REUMATOLOGIA: Ramon Fontova, Maria José Poveda, Sonia Castro, Anna Pàmies

SERVEI DE MEDICINA INTERNA: Teresa Auguet,  Ajla Alibalic

SERVEI DE MEDICINA FÍSICA I REHABILITACIÓ: Rosa San Segundo

UNITAT DE DOLOR: Antoni Castel

ATENCIÓ PRIMÀRIA: Ana Manresa

DIRECCIÓ MÈDICA: Llorenç Mairal

GESTORA DE CASOS: Pilar Alamillo

INSTITUT PERE MATA:  Susana Santamaría

FIBROMIALGIA (Reumatologia): Ramon Fontova Garrofé, Sonia Castro Oreiro, Anna Pàmies Corts (vinculada a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta) Mª José Poveda Elices

FATIGA CRÒNICA I SENSIBILITAT QUÍMICA MÚLTIPLE: (Medicina Interna) Ajla Ali alic

Ecografia de l'aparell locomotor

Ubicat a l'Edifici D, 3a planta

Biòpsia de greix subcutani

Biòpsia de greix subcutani.

Consultes Intrahospitalàries en patologia reumàtològica

Dels pacients ingressats en els diferents serveis mèdics o quirúrgics de l’Hospital Joan XXIII.

Serveis

  • Proves diagnòstiques
  • Tractaments
  • Tractaments de les malalties de l’aparell locomotor

Docència

Docència de pregrau

Formació de pregrau als alumnes de 5è de medicina de la Facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili en les assignatures de “Patologia Medicoquirúrgica de l'aparell locomotor" i "Malalties del sistema immune".

 

Docència de postgrau

La Unitat de reumatologia acull per a rotacions a MIR de Medicina Familiar i Comunitària, MIR de Rehabilitació i de Medicina Interna de l’Hospital Joan XXIII.

Col.laborem habitualment en cursos organitzats per altres serveis i pel Departament de Formació Continuada de l’Hospital Joan XXIII, com per exemple en els cursos anuals de: “Curs d’actualització en Medicina Interna”.


Recerca

Actualment la unitat de reumatologia participa en els següents estudis:

-“Supramolecular Chemistry Applied to the Design, Synthesis and Evaluation of Bioactive Compounds of Antiinflammatory, Antitumour or Antiparasitic Action”: Entitat finançadora: Dirección General de   Investigación y Gestión del Plan Nacional de I+D+i, del Ministerio de Ciencia e Innovación. Número d’expedient: CSD2010-00065. SUPRAMED.

 

Institut Investigacio Pere Virgili