RECERCA

Fer Recerca a l’Hospital Joan XXIII

L’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII gestiona la seva recerca a través de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), creat l’any 2004 per donar cobertura a tota la recerca biomèdica del Camp de Tarragona.

L’IISPV és una Fundació creada en el marc d’un conveni de col·laboració científica interinstitucional en el Sud de Catalunya entre l’Institut Català de la Salut (Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Àrea d’Atenció Primària de Tarragona), el Grup SAGESSA (Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Àrea d’Atenció Primària de SAGESSA), el Grup Pere Mata (Hospital Psiquiàtric Universitari Institut Pere Mata) i la Universitat Rovira i Virgili.

Objectius

Entre els objectius principals de l’IISPV, tal i com es recull als seus estatuts, figura el de promoure, desenvolupar, gestionar i difondre tant la investigació com la formació en investigació en l’àmbit de les ciències de la salut i l’alimentació.
Per això concentrarà i potenciarà els esforços d’investigació de les entitats fundadores, cercant sinèrgies, promovent la col·laboració amb altres institucions i entitats, prioritzant la realització de projectes conjunts i procurant recaptar fons per finançar les activitats d’investigació d’interès per al conjunt dels centres integrants.

Activitat científica

L’activitat científica que es desenvolupa a l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII constitueix un estímul important i necessari per tal d’aconseguir integrar en un mateix marc la millor qualitat assistencial, compaginada amb una notable activitat docent i una recerca de qualitat amb un important component traslacional.

L’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII és el Centre Hospitalari amb més producció científica del Sud de Catalunya, amb una eficiència cost/benefici molt superior a la de qualsevol centre de les seves característiques.

L’equip humà és el principal aval que garanteix un futur brillant en el desenvolupament de les diverses àrees de recerca que es duen a terme al Centre. Les característiques eminentment assistencials que té el Centre fan que la creació de línees de recerca sòlides i estables suposi un sobreesforç que cal valorar adequadament quan s’estableixen paràmetres de comparació.

L’activitat investigadora s’emmarca en 8 àrees de recerca, cada una formada per diferents grups, amb un total d’11 grups. Els grups es troben integrats en estructures consolidades, com poden ser Xarxes Temàtiques o grups CIBER i conviuen amb grups emergents amb un elevat potencial competitiu. L’estructura de recerca del Centre és suportada per serveis procedents del propi Hospital (Unitat de Biobanc, Serveis Centrals de Laboratori, etc), així com per estructures centrals de l’IISPV.

Àrees de recerca

ÀREA 1. GENÒMICA, ONCOLOGIA I HEMATOLOGIA
ÀREA 2. METABOLISME, ENDOCRINOLOGIA I DIABETIS
ÀREA 3. CARDIOVASCULAR, NEUMOLOGIA
ÀREA 4. APARELL DIGESTIU I HEPALOGIA
ÀREA 5. MALALTIES INFECCIONES I SIDA
ÀREA 6. INMUNOLOGIA I TRASPLANTAMENT
ÀREA 7. SERVEIS SANITARIS I QUALITAT
AREA 8. INVESTIGACIÓ CLÍNICA GENERAL

DIAMET – Grup d’Investigació en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades
Responsable del grup: Joan Josep Vendrell Ortega – Sònia Fernández Veledo

Grup de recerca en malalties infeccioses i VIH/SIDA
Responsable del grup: Francesc Vidal Marsal

Sepsis, inflamació i seguretat del malalt crític
Responsable del grup: Alejandro Rodríguez Oviedo

Unitat de recerca en pediatria, nutrició i desenvolupament humà URPNDH
Responsable del grup: Ricardo Closa Monasterolo

Biomarcadors en processos inflamatoris
Responsable del grup: Matilde Rodríguez Chacón

Biologia molecular de l’uroteli sà i patològic
Responsable del grup: Antonio Garcia-España

Grup d’Estudi de Malalties Metabòliques i Insulin Resistència (GEMMAIR)
Responsable de grup: Cristobal Richart Jurado

Grup de recerca en risc cardiovascular
Responsable de grup: Alfredo Bardají Ruiz

ANESTARRACO – Grup de recerca en anestesia
Responsable de grup: Cristóbal Añez

 

Institut Investigacio Pere Virgili