S’inaugura el Laboratori d’Investigació Translacional en Cardiologia, que desenvoluparà projectes de recerca en tractament antitrombòtic per a les malalties cardiovasculars aterotrombòtiques, dins de l’IISPV.

El cap del Servei de Cardiologia, José Luis Ferreiro, és un dels 25 experts mundials que han elaborat un document de consens que dona a conèixer les recomanacions actuals per utilitzar les proves genètiques i de funció plaquetària per avaluar la resposta als fàrmacs antiagregants.

Només a la província de Tarragona, cada any milers de pacients reben tractament amb fàrmacs antiagregants per haver sofert una patologia aterotrombòtica cardiovascular (com per exemple un infart de miocardi). Un fet important és que no tothom respon de la mateixa manera a aquests fàrmacs (especialment als inhibidors del receptor P2Y12), de tal manera que els pacients en què el fàrmac no arriba a assolir l’efecte esperat tenen més risc de continuar patint esdeveniments isquèmics (per exemple,  infarts o ictus) i els que tenen una resposta exagerada tenen més risc de patir hemorràgies. Així doncs, és molt important fer recerca en aquest àmbit perquè els pacients rebin una teràpia al més personalitzada possible, en la qual s’escullin els fàrmacs, les dosis i les combinacions més adients per a cada un.

Des d’aquesta perspectiva, el Servei de Cardiologia de l’Hospital Joan XXIII ha inaugurat el Laboratori d’Investigació Translacional en Cardiologia amb l’objectiu inicial de fer recerca sobre el tractament antitrombòtic per a les malalties aterotrombòtiques cardiovasculars. Ja s’està treballant per incorporar progressivament noves línies de recerca en diferents patologies cardiològiques amb una perspectiva translacional (recerca orientada a avaluar l’aplicació a la pràctica clínica dels avenços al laboratori). Al Laboratori, ubicat de forma transitòria dins l’àrea del Biobanc, es podran dur a terme diferents proves de funcionalisme plaquetari que es poden complementar amb l’avaluació de polimorfismes genètics, tot això per poder avaluar com responen els pacients als fàrmacs antitrombòtics i desenvolupar noves estratègies de tractament. Aquest pas posa de manifest l’objectiu de l’Hospital de potenciar la recerca i apostar, en aquest cas, per una investigació molt centrada en la medicina de precisió, que cerca una atenció més personalitzada.

Com a mostra del potencial d’aquesta línia de recerca, val la pena comentar que el cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital, José Luis Ferreiro, és un dels autors d’un document de consens recentment publicat a la revista JACC Cardiovascular Interventions (una de les més prestigioses dins de l’àmbit de la cardiologia) que tracta precisament sobre l’estandardització i la interpretació de les proves genètiques i de funcionalisme plaquetari per avaluar la resposta a fàrmacs antiagregants, i explica les seves principals indicacions a la pràctica clínica en pacients als quals es du a terme una intervenció coronària percutània. La seva participació en aquest document reflecteix el seu posicionament com un expert internacional en la matèria.