Nou Hospital Joan XXIII

L’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, l’any 2017, va fer 50 anys de la seva construcció. Al llarg d’aquests anys, s’han construït nous edificis per donar resposta a la constant i creixent activitat que s’hi du a terme, tenint en compte les necessitats funcionals i tecnològiques de cada moment, però sense contemplar harmonia arquitectònica, ni ocupar tot l’espai del recinte.

El nou Hospital Universitari Joan XXIII es construirà en els terrenys que ocupa actualment. Les obres es faran en 3 fases successives i, en acabar, tindrà una superfície aproximada de 78.000 m2.

Els edificis de construcció més recent, com l’edifici C, quedaran integrats en el nou hospital. Durant la Fase 1 es construiran uns 40.000 m2 on aniran ubicats els serveis que, actualment, es distribueixen en tres edificis diferents. Durant les obres d’aquesta Fase 1 es garanteix el normal funcionament de l’hospital. A la Fase 2 es construirà l’edifici administratiu i, durant la Fase 3, l’edifici docent.

El nou hospital s’integrarà en el paisatge urbà i comptarà amb un disseny que el farà totalment funcional, que permetrà la màxima capacitat de resolució, amb circuits àgils per a pacients i professionals i amb estructures flexibles per a noves adaptacions futures. Tindrà espais específics per organitzar l’atenció dels diferents perfils professionals que afavoriran, en tot moment, la interacció amb la ciutadania.

La infraestructura estarà adequada per incorporar i desplegar noves tecnologies i es treballarà per reduir, al màxim possible, l’impacte ambiental i garantir la sostenibilitat i l’eficiència energètica de les infraestructures.

S’ha fet especial atenció en la separació de la circulació pública de la circulació reservada per als moviments interns de l’hospital, en tots els nivells de l’edifici i, també,  en les connexions entre els edificis existents i l’edifici nou.

Una de les artèries principals de circulació serà “La Rambla”, un passatge de vianants que unirà els extrems nord i sud del recinte, facilitant l’accés als diversos edificis de l’hospital.

Aquest passatge connectarà els carrers Guillem Oliver i Dr. Mallafré Guasch.

Quan “La Rambla” arriba a l’edifici del nou hospital es converteix en el vestíbul principal que separa, a un costat, els serveis assistencials i, a l’altre, els serveis ambulatoris.

Tall transversal dels nous edificis, on es veu la integració dels edificis actuals.