L’ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) de Tarragona i Valls, amb la col·laboració de llevadores del CAR (Centre d’Alta Resolució) de Salou han realitzat vàries activitats per commemorar el Dia mundial de la donació de llet materna celebrat el passat dissabte, 19 de maig. El passats 26 i 27 d’abril, i 10 de maig, professionals dels ASSIR i del CAR Salou van realitzar xerrades, dirigides a dones gestants i a dones que alleten als seus nadons, per afavorir augmentar la donació de llet materna.
Aquestes intervencions van comptar amb els testimonis de vàries mares, una que ha estat donant i una mare que ha estat receptora de llet materna. Totes dues van explicar les seves experiències; la mare donant les seves motivacions i la mare receptora les circumstàncies que la van portar a haver de donar llet materna al seu nadó. Les xerrades van comptar amb un nombre important de dones que van mostrar el seu interès i sensibilització pel tema.
La donació de llet materna ha augmentat en l’últim any malgrat que encara es necessita que hi hagin més mares donants, per la situació de prematuritat extrema amb que neixen alguns nadons, sabent que l’alimentació de llet materna influeix positivament en la recuperació d’aquests nounats prematurs. L’adquisició d’informació juntament amb l’augment de conscienciació i motivació de les dones, pot incrementar el nombre de donants.
Els nadons prematurs neixen abans de complir 37 setmanes de gestió i són nens amb els òrgans encara immadurs, dificultats per controlar la respiració, regular la temperatura del cos i alimentar-se. El grau de maduresa depèn de la setmana en la qual hagin nascut. Si ho han fet abans de les 32 setmanes se’ls considera grans prematurs, i poden pesar menys de 1.500 grams.
En aquests casos, si la mare no pot alletar el fill perquè encara no li ha pujat la llet, la llet materna d’altres mares pot ajudar molt al desenvolupament dels infants, ja que porta tots els nutrients necessaris pel seu creixement. Per aquest motiu, el Banc de Sang i Teixits va crear, fa tres anys, el Banc de Llet Materna, que s’encarrega de la donació, recollida, conservació, processament i subministrament de llet materna de mares ‘donants’ i que porta a les unitats de neonatologia dels centres hospitalaris. La llet materna de banc també s’utilitza en nadons després de cirurgies de l’aparell digestiu, ja que és més fàcil de digerir i facilita la recuperació intestinal.
Durant tot aquest temps, el Banc de Llet ha enviat als hospitals prop de 3.500 litres que han ajudat a més de 1.000 nadons prematurs en el seu creixement. Tot, gràcies a l’altruisme de dos milers de mares donants. Amb aquestes xifres, s’avança cap a l’objectiu, que és assegurar l’alimentació amb llet materna de tots els prematurs o nounats de Catalunya que estiguin en situació de ric, que ho necessitin per prescripció mèdica i que no puguin ser alletats per la pròpia mare.
Passos per ser donant
1. Posar-se en contacte amb el Banc de Llet a través de qualsevol dels punts d’atenció que hi ha als principals hospitals de Catalunya. Podeu consultar-los a www.bancsang.net/bancdellet. 2. En una entrevista mèdica, un professional del Banc de Sang ajudarà la donant a respondre un breu qüestionari mèdic i li extraurà una mostra de sang per descartar malalties. 3. Si les analítiques són correctes, li explicarà com extreure’s la llet i com conservar-la. A més, li proporcionarà un tirallet i els envasos per conservar-la. 4. El Banc de Llet recollirà la llet al domicili de la donant en el dia i hora que millor li vagi. La donant pot donar la quantitat de llet que vulgui, no hi ha cap obligació de donar-ne un volum determinat ni durant un període de temps concret. De la mateixa manera, es pot deixar de donar-ne quan es desitgi, sempre que s’avisi el Banc. Cal, però, mantenir el compromís d’informar el Banc de Llet davant de qualsevol canvi de salut o de medicació. |
Qui pot ser donant?
Pot ser donant qualsevol dona sana. Només cal complir unes condicions bàsiques: • Estar alletant el propi nadó i tenir llet suficient • Presentar bona salut i dur uns hàbits de vida saludables La donació de llet està contraindicada en els casos següents: • Medicació regular amb determinants fàrmacs o consum de drogues o altres tòxics • Certes malalties cròniques o infeccioses (VIH i hepatitis B i C) • Persones fumadores o que consumeixin begudes alcohòliques |