El passat divendres, 5 de juliol, la consellera de Salut, Alba Vergés, va visitar el Centre d’Atenció Primària La Granja-Torreforta, acompanyada per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i pel gerent de la regió sanitària Camp de Tarragona, Ramon Descarrega, amb l’objectiu de parlar amb l’equip de professionals i amb l’equip directiu de l’Atenció Primària del Camp de Tarragona i visitar les instal·lacions del centre sanitari. La consellera de Salut va avançar en declaracions als mitjans de comunicació que el Departament de Salut, a través de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, ha sol·licitat a l’Ajuntament tarragoní la cessió dels terrenys adjacents al CAP per tal d’abordar la seva ampliació.
Segons Vergés, l’Ajuntament ha fet saber la seva voluntat de prioritzar aquest projecte, que suposaria una millora dels serveis assistencials prestats a la ciutadania. En aquest sentit, s’ha elaborat un nou pla funcional per donar cobertura a la població actual de 27.700 habitants i a una possible estimació de creixement demogràfic de 35.000 habitants. De fet, l’actual centre de Torreforta té una superfície construïda de 2.536 m2 i les necessitats estimades de sostre edificable serien d’uns 4.600 m2
El dimensionament del nou centre ha de donar compliment als criteris de l’Estratègia Nacional d’Atenció Primària i Salut Comunitària (ENAPISC), que implica un increment en el nombre de recursos físics i professionals, i una reorientació del sistema sanitari amb perspectiva comunitària, ús racional dels medicaments i promoció de les polítiques públiques saludables.
Compensar un CAP subfinançat
El CAP La Granja-Torreforta és un dels beneficiats amb el nou model de finançament de la primària per a ajudar àrees bàsiques de salut que necessiten més recursos per la seva realitat socioeconòmica. “Les desigualtats socioeconòmiques generen desigualtats en salut i aquest CAP ja va obtenir finançament addicional per la seva realitat. Però calia un reforç i responem amb la proposta d’ampliar el centre, molt necessària per l’augment de la població i de la complexitat assistencial”, va resumir la consellera.
Aquest nou model, dissenyat en l’anterior legislatura, es basa en un nou indicador socioeconòmic per determinar l’assignació de recursos a les àrees bàsiques de salut (ABS) de Catalunya. Ho fa considerant uns criteris socioeconòmics més afinats que els utilitzats fins llavors, entre els que destaquen, entre d’altres, el grau d’instrucció de la seva població, la taxa de mortalitat prematura o el nivell de rendes. Tot plegat, amb l’objectiu final de reduir les desigualtats en salut millorant l’assignació dels recursos amb què treballen aquestes àrees.
En l’anàlisi efectuat, es va considerar que l’ABS del CAP Torreforta – La Granja de Tarragona era una de les que rebia assignacions inferiors a la mitjana, i va ser inclosa entre les 25 ABS prioritàries pel seu subfinançament.