El calostre és un fluid biològic produït per la glàndula mamària després del part. És la primera llet que es produeix al pit després del naixement de tots els nadons.

És una llet hipercalòrica, hiperproteica, amb alt contingut lipídic, carregada d’immunoglobulines i altres substàncies antimicrobianes.

El calostre de les mares que donen a llum prematurament, conté un nivell més elevat de proteïna, immunoglobulina A (IgA), lactoferrina que la llet d’una mare a terme, per tal de donar protecció immunològica als seus fills prematurs. Per aquest motiu el calostre administrat els primers dies de vida als nadons preterme, està considerat com una “teràpia immune” que proporciona als nounats protecció immunològica, protegint-los de malalties infeccioses com la sèpsia neonatal i l’enterocolitis necrotizant.

També és una estratègia per aconseguir una nutrició enteral completa més aviat, sent un benefici en l’àmbit metabòlic que permet un millor guany ponderal i una estada hospitalària més curta.

L’extracció precoç de calostre en mares de nadons preterme afavoreix l’establiment i el manteniment de l’alletament matern.

Des de la Unitat Neonatal de l’hj23 hem elaborat un protocol d’extracció manual de calostre amb material informatiu per a les mares (tríptics i un vídeo).

Un cop la mare s’ha extret el calostre, s’administra en petites quantitats, a l’orofaringe del nadó a través d’un hisop o una xeringa. L’administració oral de calostre es pot realitzar independentment de l’estat clínic del nen, no existeixen contraindicacions. I, si és possible, s’administra en presència dels pares.