La discectomia percutània endoscòpica evita la cirurgia oberta, fent una incisió de 8 mil·límetres per arribar al disc afectat.
El Servei de Neurocirurgia del Joan XXIII és referent a la província de Tarragona i també fa formació a l’Hospital Universitari de Bellvitge.
El Servei de Neurocirurgia de l’Hospital Universitari Joan XXIII ha començat a realitzar una nova tècnica, la discectomia percutània endoscòpica, per operar les hèrnies discals lumbars. Aquesta tècnica evita la cirurgia oberta, es fa amb anestèsia local (epidural) i al quiròfan de cirurgia sense ingrés, amb una mitjana d’una hora de durada quan les intervencions obertes poden durar unes cinc hores.
Per tant, amb aquesta tècnica menys invasiva, el postoperatori per al pacient és més lleu, la recuperació és més ràpida i s’eviten les possibles infeccions de les cirurgies obertes. A més, el pacient té menys dolor perquè la incisió que fa l’especialista per arribar a l’hèrnia és només d’uns 8 mil·límetres; això fa també que es produeixi menys sagnat i s’eviten les cicatrius grans, aspectes que beneficien el pacient.
L’especialista en neurocirurgia de l’Hospital Universitari Joan XXIII, el doctor Guillermo Frucella, ha fet des de 2016 unes 200 intervencions amb aquesta tècnica. Actualment, també s’encarrega de fer-ne formació a l’Hospital Universitari de Bellvitge. L’especialista creu que “actualment, es poden realitzar unes 110 intervencions a l’any a l’Hospital Joan XXIII”. No obstant això, molts més pacients són tributaris de rebre aquest tipus d’intervenció.