La unitat neonatal del Servei de Pediatria de l’Hospital Joan XXIII ofereix a les famílies de nadons prematurs poder elaborar un diari personal.

El Diari del Prematur, redactat per professionals i familiars, reflecteix el dia a dia d’aquests nadons durant la seva estada a l’hospital.

Els nadons grans prematurs (nascuts abans de les 32 setmanes de gestació o amb un pes inferior als 1.500 grams en néixer) romanen una mitjana de tres mesos ingressats a la Unitat Neonatal. Durant aquest període, els familiars i els professionals experimenten una sèrie d’emocions que, des de la Unitat Neonatal del Servei de Pediatria de l’Hospital Joan XXIII, han volgut canalitzar amb la confecció del Diari del Prematur.

El quadern, que es presenta en blanc, s’ofereix a les famílies perquè, voluntàriament, tant elles com les professionals sanitàries de la unitat, elaborin un diari on es deixi constància del que va experimentant el nadó i els que l’envolten al llarg de l’estada a l’hospital. Es commemoren les fites que el nounat assoleix al llarg dels dies: el primer bany, la primera vegada que s’agafa al pit, el primer mes, etc., i s’hi expressen les reflexions del dia a dia que sorgeixen durant l’ingrés: estats d’ànim, sentiments, emocions, etc. Tot plegat acompanyat de dibuixos, fotografies i adhesius.

La neonatòloga Maria del Mar Albújar, cap de la Secció de Crítics Pediàtrics i Neonatals del Servei de Pediatria de l’Hospital Joan XXIII, defineix el Diari del Prematur com «un relat vital dels grans moments que es viuen a la unitat neonatal, sense tecnicismes, que mostra la part més humana del nadó, de la família i dels mateixos professionals». L’especialista destaca la funció que desenvolupa el Diari del Prematur com a eina per facilitar la connexió de les famílies amb els seus fills, ja que «moltes vegades es tracta de naixements inesperats i els pares i mares viuen sentiments ambivalents que inicialment poden dificultar aquest vincle». Amb el Diari del Prematur, es donen a conèixer les cures que requereixen aquests nadons: les Cures Centrades en el Desenvolupament i la Família que és la filosofia de treball que segueix la unitat, on la família passa a ser el centre de la cura, junt amb el nadó.

El Diari del Prematur, prèviament implantat a l’hospital madrileny Gregorio Marañón, va néixer amb la idea de tenir un registre de l’evolució d’aquests nadons des d’una perspectiva més humana i que, des de l’Hospital Joan XXIII, s’ha volgut adoptar per poder oferir-lo a les famílies.