El Servei de Cirurgia General i Aparell Digestiu de l’Hospital Joan XXIII ha publicat, recentment, varis articles en revistes internacionals amb un elevat factor d’impacte (Quartil 1).
Fem un petit resum de cadascuna de les publicacions amb els enllaços corresponents:
El primer article “The Impact of Molecular Biology in the Seeding, Treatment Choices and Follow-Up of Colorectal Cancer Liver Metastases—A Narrative Review”, publicat a International Journal of Molecular Sciences.
En aquest article es revisen els avenços actuals en la comprensió del comportament molecular de CRCLM i les possibles aplicacions terapèutiques futures. Hi ha una clara associació entre el perfil molecular de les metàstasis hepàtiques del càncer colorectal (CRCLM) i el grau en què la progressió agressiva de la malaltia afecta la supervivència del pacient. Aquesta revisió se centra en tres passos importants en el desenvolupament de CRCLM, progressió i tractament: (1) la disseminació de cèl·lules malignes de tumors primaris i la sembra a llocs metastàtics; (2) la resposta als règims moderns de quimioteràpia; i (3) la possibilitat de predir patrons precoços de progressió i recurrència mitjançant anàlisi molecular biòpsia líquida.
https://www.mdpi.com/1422-0067/24/2/1127
https://doi.org/10.3390/ijms24021127
El segon article “Impact of neoadjuvant chemotherapy on post-hepatectomy regeneration for patients with colorectal cancer liver metastasis – Systematic review and meta-analysis”, publicat a European Journal of Surgical Oncology.
Es tracta d’una revisió sistemàtica i meta-anàlisi sobre l’impacte dels patrons moleculars dels tumors en les diferents etapes de la malaltia oncològica del càncer colo-rectal. L’objectiu d’aquest article és investigar la literatura actual relacionada amb les vies moleculars de càncer colo-rectal amb metàstasis hepàtiques implicades en la sembra de la metàstasis, l’elecció del règim de quimioteràpia, la resposta al tractament i la prevenció de la recurrència.
https://www.ejso.com/article/S0748-7983(22)01363-4/fulltext
DOI:https://doi.org/10.1016/j.ejso.2022.12.017
El tercer article “Outpatient management of acute uncomplicated appendicitis after laparoscopic appendectomy: a randomized controlled trial” publicat a World Journal of Emergency Surgery.
Aquest és el primer assaig controlat aleatoritzat que es publica a la literatura quant al maneig ambulatori de l’apendicitis aguda no complicada. L’objectiu és confirmar la seguretat i l’eficàcia del tractament ambulatori de l’apendicectomia laparoscòpica, amb un protocol de recuperació millorada després de la cirurgia (ERAS), en pacients adults amb apendicitis aguda sense complicacions. Els autors conclouen que, l’apendicectomia laparoscòpica ambulatòria és factible i segura en pacients seleccionats en estudis observacionals. Els beneficis inclouen la reducció de la durada de l’estada (LOS) i les complicacions postoperatòries.
https://doi.org/10.1186/s13017-022-00465-5
https://wjes.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13017-022-00465-5#citeas
El quart article “Randomised clinical trial to test the phenolization in sacrococcygeal pilonidal disease” publicat a International Wound Journal.
Assaig clínic controlat aleatoritzat d’un sol centre (hj23). Els pacients van ser assignats aleatòriament al grup de fenolització (PhG) o grup de cirurgia convencional (CsG). Tots dos grups van ser ambulatoritzats. L’objectiu principal va ser la recurrència de la malaltia sacrococcígia. Els objectius secundaris incloïen el temps de baixa per malaltia, les complicacions i la readmissió. La fenolització és un procediment segur i factible en pacients seleccionats, podria convertir-se en l’estàndard d’atenció en pacients seleccionats amb malaltia sacrococcígia pilonidal.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/iwj.14096
https://doi.org/10.1111/iwj.14096
El cinquè article “Simultaneous Treatment of Complex Incisional Hernia and Stoma Reversal” publicat a Journal of Abdominal Wall Surgery.
Estudi descriptiu de pacients sotmesos a cirurgia simultània de reparació d’hèrnia incisional complexa i reconstrucció del trànsit intestinal des de l’inici del tractament en equip conjunt. Es van incloure 23 pacients. El tancament del defecte herniari es va aconseguir en el 100%.casos, i la reconstrucció del tracte intestinal es va aconseguir en 22 (95%). La morbiditat hospitalària va ser del 9% i només dos pacients van presentar morbiditat Clavien-Dindo > III . El seguiment mitjà va ser d’11 mesos, amb 20 (87%) pacients sense complicacions. Els avenços tècnics i la millora de la pròtesi materials, juntament amb l’especialització en colorectal i cirurgia de la paret abdominal, permet que amb la col·laboració entre equips quirúrgics, aquestes dues patologies es puguin tractar simultàniament en una sola sessió, permetent una ràpida recuperació física amb la consegüent millora de la seva qualitat de vida, reducció del temps operatori i temps d’espera, i possibles estalvis econòmics.
https://doi.org/10.3389/jaws.2023.11093
El sisè article “Prophylactic use of incisional negative pressure wound therapy for the prevention of surgical site occurrences in general surgery: Consensus document” publicat a National Library of Medicine.
L’objectiu d’aquest estudi va ser arribar a un consens entre un grup d’experts en teràpia de ferides per pressió negativa incisional per determinar les indicacions d’utilitzar aquest tipus de tractament de manera profilàctica i analitzar els factors de risc associats a l’aparició del lloc quirúrgic en cirurgia abdominal. Amb aquest consens s’ha assolit un conjunt de recomanacions personalitzades sobre els aspectes quirúrgics i del pacient que s’han de tenir en compte per reduir el risc d’ocurrències en el lloc quirúrgic amb l’ús de la teràpia profilàctica de ferides per pressió negativa incisional, especialment en àrees on manca l’evidència o és controvertida.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36588049/
DOI: 10.1016/j.surg.2022.11.033
El darrer article “Effect of Perioperative Blood Transfusions and Infectious Complications on Inflammatory Activation and Long-Term Survival Following Gastric Cancer Resection” publicat a Cancers.
L’objectiu d’aquest estudi va ser avaluar l’impacte de la transfusió de sang perioperatòria i les complicacions infeccioses en els canvis postoperatoris dels marcadors inflamatoris, així com en la supervivència lliure de malaltia en pacients sotmesos a resecció curativa del càncer gàstric. Estudi de cohorts multicèntric en tots els pacients sotmesos a resecció de càncer gàstric amb intenció curativa. Es van incloure 282 pacients. Els autors conclouen que la combinació de transfusió de sang perioperatòria i complicacions infeccioses després de la cirurgia de càncer gàstric es va relacionar amb un major augment de la ratio Neutròfils/Limfòcits i una supervivència lliure de malaltia més pobre. Aquestes troballes suggereixen que la transfusió de sang perioperatòria i les complicacions infeccioses poden tenir un efecte sinèrgic creant una activació proinflamatòria que afavoreix la recurrència del tumor.