Avui divendres 28 de juliol ha instal·lat un punt d’informació al mòdul exterior del centre, d’11.00 a 13.00 hores.

L’hepatitis és una malaltia infecciosa caracteritzada per la inflamació del fetge que pot ocasionar problemes de salut amb conseqüències importants i que es pot prevenir amb mesures d’autocura.

Avui divendres 28 de juliol el CAP Sant Pere de Reus ha instal·lat un punt d’informació al mòdul exterior del centre, d’11.00 a 13.00 hores, amb l’objectiu de donar a conèixer la malaltia de l’hepatitis, conscienciar de la importància d’una detecció precoç i promoure hàbits preventius. Al punt d’informació hi ha professionals sanitaris del grup de salut comunitària dels EAP Reus 1 i Reus 2 del CAP Sant Pere, conjuntament amb professionals de l’ASSIR (Atenció Salut Sexual i Reproductiva) i de l’entitat H2O, els quals lliuren díptics i ofereixen informació vinculada amb l’hepatitis. Durant la jornada s’aniran emetent càpsules informatives a les diferents pantalles del mateix CAP. La jornada s’emmarca en la commemoració del Dia Mundial de l’Hepatitis, amb el lema d’aquest any “Una vida, un fetge”.

El fetge realitza en silenci més de 500 funcions vitals cada dia per mantenir a la persona amb vida. La infecció per hepatitis viral també és silenciosa, i els símptomes només apareixen un cop la malaltia està avançada. Tot i que hi ha molts tipus diferents de virus de l’hepatitis (A i E), les hepatitis B i C són les més preocupants i provoquen prop de 8.000 noves infeccions cada dia, que en la seva majoria no es detecten.

El resultat? Més d’un milió de morts relacionades amb l’hepatitis cada any i una nova infecció crònica cada deu segons. 

Tipus d’hepatitis

Hepatitis A. Acostuma a ser lleu i a resoldre’s sense necessitat de tractament i sense complicacions. És una malaltia de transmissió alimentària, però també es pot contraure per contacte físic proper amb les persones afectades. La millor estratègia de prevenció és la vacunació i una bona higiene de les mans.

Hepatitis B. En la majoria dels casos, igual que l’hepatitis A, el cos pot eliminar-la per si mateixa sense conseqüències, però en d’altres pot esdevenir crònica i produir lesions greus al fetge. Es contrau a través de la sang i les dones embarassades poden transmetre-la als nounats en el moment del part. La vacunació és clau per evitar-la.

Hepatitis C. En més de la meitat dels casos esdevé crònica i pot derivar en cirrosi o càncer de fetge. De fet, és una de les principals causes de trasplantament de fetge a Catalunya. S’associa a l’ús compartit de material contaminat, com les xeringues o els instruments per realitzar pírcings i tatuatges. A diferència dels altres dos tipus d’hepatitis, no hi ha cap vacuna disponible, però sí un tractament amb pastilles, de curta durada i sense efectes secundaris, molt eficaç per eliminar la malaltia en gairebé el 100% dels casos.

Prevenció, control i atenció

A Catalunya, la planificació, el disseny i la implementació de mesures per a la prevenció i el control d’aquestes malalties es gestiona mitjançant el Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV). Aquest programa compta amb el Pla de prevenció i control de l’hepatitis C a Catalunya, que té com a objectiu principal disminuir la mortalitat causada pel virus de l’hepatitis C (VHC) en la població catalana, mitjançant la prevenció, el diagnòstic, el tractament i el seguiment de les persones afectades.

La informació, la prevenció i la detecció precoç són les claus que permetin detectar la malaltia.

CAPSantPereHepatitis28juliol23