L’estudi pretén acabar amb l’addicció al tabac de les persones gestants a través d’una aplicació per a dispositius mòbils.
Dr. Francisco Martín Dra. Cristina Rey
El Mas Miarnau de Reus ha acollit la Jornada Estudi Tobbgest, aquest divendres 10 de novembre, per proporcionar els coneixements i les habilitats necessaris per a la participació com a professional reclutador de manera eficaç en l’estudi Tobbgest. Durant la jornada, a través de la interacció amb els assistents, l’objectiu ha estat millorar la comprensió dels aspectes clau amb relació al consum i la deshabituació del tabac de les dones embarassades, fomentar la col·laboració, l’aprenentatge i preparar als assistents per afrontar les demandes que sorgeixen durant l’estudi. L’estudi Tobbgest és una adaptació per a dones gestants del projecte Tobbstop, basat en l’aplicació (app) homònima que té com a objectius registrar l’evolució del procés de deixar de fumar, ajudar en moments de major ansietat en el procés, informar i educar sobre els problemes del tabac i els beneficis d’una vida saludable.
El projecte, finançat per l’Institut de Salut Carlos III, està conduït per un equip investigador format per diferents professionals de l’ICS i de l’IDIAP Jordi Gol, i amb la col·laboració de la Unitat de Formació, Docència i Suport a la Recerca de l’ICS Camp de Tarragona i del Departament d’Informàtica i matemàtiques de la URV. La infermera i doctora de l’ICS Camp de Tarragona i de l’IDIAP JGol, Cristina Rey, és la investigadora principal, l’enginyer informàtic i professor de la URV, Jordi Duch, el creador de l’aplicació, i la llevadora i coordinadora de l’ASSIR de Reus, Demetria Patricio, coordina la fase de reclutament i el procés de seguiment de les dones embarassades.
L’estudi pretén acabar amb l’addicció al tabac de les persones gestants a través d’una aplicació per a dispositius mòbils dissenyada per a aquest objectiu concret. Des del passat 1 de març, el projecte ha entrat en la fase de reclutament de les persones embarassades que vulguin participar al projecte, fins a un total de 400 embarassades que es continuaran durant dotze mesos. Els Centres d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) del Camp de Tarragona i la Catalunya Central s’estan encarregant de trobar les persones participants.
Jordi Duch Esther Granado
Funcionament de l’app Tobbgest
L’aplicació situa la dona en una illa que es troba contaminada, evocant un pulmó afectat pel fum del tabac. L’objectiu de la participant és la descontaminació de l’illa. Per fer-ho, cal mantenir-se abstinent i adquirir elements de millora de l’illa com ara mobiliari o serveis, que es poden comprar al mercat a canvi de les monedes obtingudes amb els mini jocs. Aquests són aplicacions integrades que permeten a l’usuari jugar en moments d’estrès provocat per l’abstinència del tabac. Hi ha jocs d’habilitat i de preguntes i respostes que permeten a l’usuari distreure’s en moments de màxima temptació a recaure.
A banda del recorregut interactiu per l’illa i dels mini jocs, Tobbgest també posa a disposició de la participant una biblioteca i vídeos sobre l’addicció i el tabac i un reguitzell de consells pràctics per acompanyar en el procés. Aquests consells fomenten uns hàbits saludables complementaris a l’abandonament del tabac i dona breu consells de salut propis de l’embaràs i el postpart.
Atès el fort component social de l’hàbit tabàquic, l’app té una dimensió comunicativa i social molt important: l’aplicació disposa d’una xarxa social pròpia que en connecta tots els usuaris per a un acompanyament solidari entre els participants que tenen en comú la voluntat de deixar de fumar. Aquests voluntaris disposen, alhora, d’una línia directa amb experts a través de la mateixa app que els facilita la resolució de dubtes sense necessitat de contactar directament amb el terapeuta de referència per telèfon o visita presencial.
Resultats anteriors de l’estudi Tobbstop
Entre els principals resultats obtinguts es destaca que el nivell d’abstinència va ser significativament major en els participants del grup que van utilitzar l’App Tobbstop front als que no la van utilitzar (el 20,9% dels que van utilitzar l’App van aconseguir deixar de fumar al cap de 12 mesos, enfront del només el 8,25% dels que no la van utilitzar). Van concloure que l’ús regular de l’App per a deixar de fumar és efectiu en comparació amb la pràctica habitual.
Maria Agràs Xavier Marín
Grups de treball Jornada Tobbgest
Equip Tobbgest