És un mecanisme a través del qual un professional de la salut i un pacient identifiquen, conjuntament, activitats de la comunitat per millorar la seva salut i el seu benestar.
Durant l’any 2023 hi va haver una mitjana de 1.600 prescripcions socials registrades i actives mensualment al Camp de Tarragona.
Ahir dijous, 14 de març, va ser el Dia de la Prescripció Social.
La prescripció social és cada cop més present a l’Atenció Primària del Camp de Tarragona, especialment des de la incorporació, de nous perfils de professionals: psicòlegs, nutricionistes i fisioterapeutes, per impulsar i enfortir l’atenció comunitària. Professionals d’altres especialitats com treball social sanitari, infermeria i medicina ja fa més temps que utilitzen aquest mecanisme, amb l’assessorament o seguint el Programa de prescripció social (PPS).
Emmarcat en el Pla de salut 2021-2025, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha desplegat i desenvolupat al territori nous programes i dispositius assistencials, i ha incorporat nous rols i perfils professionals, que han permès que l’atenció primària de l’ICS Camp de Tarragona potenciï la prescripció social amb el programa Prescripció social i salut com a mecanisme per abordar el malestar emocional de les persones mitjançant la promoció de la seva participació en la comunitat per evitar l’aïllament o la solitud.
D’acord amb el PPS, la prescripció social té en compte la perspectiva salutogènica, és a dir, se centra en aquells factors que produeixen salut, potencien l’apoderament de les persones, aborden les desigualtats en salut, incidint en els determinants socials de la salut, i promouen la cohesió i el capital social. A més, com que utilitza recursos ja existents a la comunitat, té un cost molt reduït.
Al Camp de Tarragona, molts professionals, sobretot treballadors socials, ja usen la prescripció social per a pacients de manera espontània; però el programa PPS pretén dotar qualsevol professional de l’atenció primària d’eines per facilitar la prescripció social, sempre que estigui indicada i pugui beneficiar el pacient de manera sistemàtica i avaluada. El Programa té com a objectiu disminuir el risc d’aïllament social dels pacients, millorar-ne la salut mental positiva i la qualitat de vida mitjançant la participació en activitats del seu entorn local. Durant l’any 2023 hi va haver una mitjana de 1.600 prescripcions registrades i actives mensualment.
La referent de salut comunitària del territori, Aida Torrents, explica que “hi ha diferents tipus de prescripció social que van des d’un assessorament o consell d’activitats comunitàries fins a una prescripció bàsica o derivació a un recurs més específic”. Totes són d’ús comú i freqüent a les consultes d’atenció primària, tant d’infermeria, de medicina com de qualsevol altra especialitat. Torrents afegeix que “les dues tipologies pròpies del Programa de prescripció social —la prescripció social intermèdia i la prescripció social holística o avançada— requereixen una avaluació inicial, un seguiment i una avaluació final, per poder valorar com ha influenciat i beneficiat la prescripció social en el pacient”.