L’Àrea de Gestió del Coneixement del Parc Sanitari Joan XXIII ha acollit el ‘Curs Infecció Osteoarticular’ organitzat pels Serveis de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia i Medicina Interna de l’Hospital Joan XXIII, amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona i la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, aquest 21 de juny.
El director mèdic de l’Hospital Joan XXIII, Dr. Jesús Gálvez ha fet la inauguració, acompanyat pel director del curs i cap de Servei de COT de l’Hospital Joan XXIII, Dr. Carles Esteve, i pel professor i coordinador del Grup Control de la Infecció del Joan XXIII, Dr. Graciano García, que han presentat els continguts d’un curs que compta amb la participació de professors docents de Barcelona, Badalona i Tarragona.
La infecció osteoarticular inclou un ampli camp de patologia, des d’infeccions típicament adquirides a la comunitat com a espondilodiscitis infeccioses i artritis sobre articulació nativa, fins a la infecció postquirúrgica associada a material ortopèdic. La infecció osteoarticular també inclou l’osteomielitis en pacients amb peu diabètic, la infecció de fractures o la infecció després d’una instrumentació vertebral.
Tot i la millora de les tècniques quirúrgiques i les mesures de control i prevenció de la infecció, amb l’augment del nombre de pròtesis de genoll i de maluc així com del tractament de fractures amb material d’osteosíntesi, la infecció osteoarticular continua sent un problema creixent i molt important. El diagnòstic i el tractament d’aquestes infeccions són processos complexos, que requereixen ingressos perllongats i suposen un problema sociosanitari molt important, amb repercussió en la vida personal, familiar i laboral dels pacients.
Aquestes infeccions no tenen un abordatge senzill. Moltes associen la problemàtica derivada de la formació de biopel·lícules bacterianes, que disminueixen l’eficàcia dels tractaments antibiòtics i dificulten enormement la curació dels pacients. El maneig d’aquestes infeccions és necessàriament multidisciplinari i s’ha d’organitzar en Unitats de Patologia Sèptica i Reconstrucció Òssia de l’Aparell Locomotor ocupades, entre especialistes diversos, treballant de forma coordinada en el tractament quirúrgic dels pacients que presenten una infecció osteoarticular resistent al tractament mèdic o quirúrgic previ, i alguns processos deguts a la seva complexitat des del seu inici.
El diagnòstic d’aquests quadres clínics, el seu maneig mèdic i quirúrgic, i el seguiment durant el tractament l’han de fer metges amb experiència i amb formació continuada específica en patologia sèptica osteoarticular.