El cap de Servei de Pneumologia de l’Hospital Joan XXIII, Salvador Perelló, ha participat a la taula rodona ‘Reptes i solucions en malalties respiratòries’.

La infermera doctorada i investigadora de la Unitat de Suport a la Recerca de la Gerència Camp de Tarragona i de l’IDIAPJGol, Cristina Rey, ha participat a la taula rodona ‘La carrera investigadora a l’Institut Català de la Salut’.

Avui dijous 24 d’octubre, l’ICS celebra la 15a edició de la Jornada de Recerca ‘Respirant futur: desa­fiaments i estratègies de recerca en malalties respiratòries’ i posa el focus en els darrers avenços relacionats amb aquestes patologies. Enguany, l’Hospital Universitari  Dr. Josep Trueta i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI) han estat els encarregats d’acollir-la al Centre Cultural de la Mercè de Girona.

Les teràpies avançades, la medicina de precisió, l’ús secundari de les dades o la intel·ligència artificial aplicada a la recerca de les malalties respiratòries han estat alguns dels temes que s’han posat sobre la taula per discutir i entendre els desafiaments i les fronteres en l’àmbit de la recerca, compartir estratègies i coneixements que puguin tenir un impacte en la salut.

La conferència inaugural, “Estudis neutrals: lliçons de vida”, ha estat a càrrec de Ferran Barbé Illa, director clínic territorial de malalties respiratòries cròniques de Lleida, director del Grup de Recerca en Investigació Translacional en Medicina Respiratòria de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i professor de la Universitat de Lleida, reconegut amb un ICREA Acadèmia 2023.

SalvadorPerello15JornadaRecercaICS CapturaSalvadorPerello15JornadaRecercaICS

Premis de Recerca

La trobada també ha donat a conèixer les guanyadores i els guanyadors de la convocatòria 2024 dels diferents Premis de Recerca, atorgats pel Consell Científic de l’ICS. En aquesta edició, dels vuit guardons, sis han estat per a dones investigadores. Els Premis distingeixen la contribució significativa al desenvolupament de la recerca en ciències de la salut, amb l’objectiu de fomentar i reconèixer la investigació biomèdica d’alta qualitat, de caràcter preclínic i clínic, que es realitza a la institució i als instituts de recerca que hi estan vinculats.

Premi a la Trajectòria Investigadora de l’ICS 2024

  • Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l’ICS 2024: Manel Puig (IGTP), per la seva trajectòria investigadora distingida i com a reconeixement com a exdirector de l’IGTP des de l’any 2013 al 2021.
    Manel Puig Domingo és cap del Servei d’Endocrinologia de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i director clínic d’Endocrinologia i Nutrició d’aquest mateix hospital i de l’Àrea Metropolitana Nord. És també professor a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i ha liderat diversos projectes de recerca sobre acromegàlia i tumors endocrins i neuroendocrins. Amb 265 articles publicats i 20 tesis doctorals dirigides, ha rebut múltiples distincions pel seu impacte científic. Ha estat president de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN) i participa en comitès científics nacionals i internacionals. Va rebre la Medalla al Mèrit Investigador del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona el 2011 i el 2018, la medalla de la SEEN.
  • Premi a l’Investigador o la Investigadora Jove de l’ICS 2024: Jessica González (IRB Lleida), pels seus mèrits en publicacions, captació de recursos i capacitat de lideratge.
    La investigadora va iniciar la seva carrera científica centrant-se en la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i el càncer de pulmó, amb una estada formativa a Nova York. El 2019 es va incorporar a l’ICS, on va liderar projectes com INBREATHING i REPAIR. Durant la pandèmia, va dirigir la consulta Post-COVID i va publicar més de 45 articles. Ha participat en nombrosos congressos, on ha estat guanyadora de premis com el “Lección Joven” de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) al millor investigador clínic jove del 2023. Actualment, combina la recerca en projectes multicèntrics amb la docència a la Universitat de Lleida, on és tutora de residents i codirectora de set tesis doctorals.
  • Premi a la Trajectòria Investigadora Infermera de l’ICS 2024: Esperanza Zuriguel (VHIR), per la seva trajectòria investigadora en el desenvolupament professional de les infermeres i la millora de les cures.
    Infermera i doctora en Ciències Infermeres per la Universitat de Barcelona, guardonada amb el Premi Extraordinari de Doctorat el 2017. Actualment, és coordinadora de Recerca a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i lidera el Grup Multidisciplinari de Recerca en Infermeria al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).  Ha dirigit vuit tesis doctorals i és professora en graus d’Infermeria i programes de màster de diverses universitats catalanes. Ha dirigit i avaluat projectes de recerca finançats per agències nacionals i ha participat en societats científiques. És autora de nombrosos articles científics i revisora en revistes indexades al Journal Citation Report (JCR).
  • Premi a la Trajectòria Investigadora a l’Atenció Primària de l’ICS 2024: Concepció Violán (IDIAP Jordi Gol), per les seves investigacions en l’àmbit de la multimorbiditat i la fragilitat en adults, de gran rellevància per a la pràctica clínica.
    Concepció Violán Fors és metgessa i doctora en Medicina, especialista en medicina familiar i comunitària i diplomada en Salut Pública. Ha exercit en diversos càrrecs de direcció en el sistema públic de salut i va ser directora de l’IDIAP Jordi Gol durant 16 anys. Actualment, treballa al Centre de Salut de Gatassa a Mataró i col·labora en la Unitat de Suport a la Recerca Metropolitana Nord de l’IDIAPJGol. També és investigadora clínica associada a l’IGTP. Investigadora principal del grup GRIMTra, participa en projectes de recerca sobre multimorbiditat, fragilitat i COVID-19, amb més de 88 publicacions i 1.939 citacions en la plataforma Web of Science. En l’àmbit de la capacitació destaca la direcció de cinc tesis doctorals.

Premi a la Recerca amb Impacte en l’Àmbit de l’ICS

El Grup de Medicina Materna i Fetal del VHIR, liderat per Elena Carreras, ha guanyat aquest Premi pel seu treball “L’ús del pessari cervical per reduir el part preterme als centres catalans”, que ha tingut un impacte en la reducció de la taxa de part prematur i de morbiditat dels nounats. La seva recerca ha permès la incorporació de l’ús del pessari en guies de pràctica clínica, la incorporació en centres a través de protocols clínics, i en l’àmbit del sistema de salut, la incorporació en el Protocol de seguiment de l’embaràs a Catalunya del Departament de Salut.

Premi al Millor Article de Recerca en Ciències de la Salut

Per la importància i excel·lència en el seu àmbit, el Consell Científic ha decidit atorgar el Premi al Millor Article, presentat per un investigador o investigadora en fase de formació a través d’un programa de doctorat ex aequo a:

  • Judit Prat (VHIR), per l’article “Paper-based microfluidic electro-analytical device (PMED) for magneto-assay automation: Towards generic point-of-care diagnostic devices” publicat a Biosensors and Bioelectronics.
    Estudiant de doctorat de tercer any a l’Institut de Recerca del Vall d’Hebron (VHIR). De formació tecnològica, es va graduar en Nanociència i Nanotecnologia a la UAB i després es va especialitzar en recerca biomèdica amb un màster en Enginyeria Biomèdica a la UB/UPC. Per la seva tesi de màster, es va unir al grup Diagnostic Nanotools del VHIR, liderat per Eva Baldrich, on actualment està fent la seva tesi doctoral (UAB) gràcies a la beca I-PFIS de l’Instituto de Salud Carlos III.
  • Sara Calvo (IDIBELL), per l’article “Evolution of invasive pneumococcal
    disease by serotype 3 in adults: a Spanish three-decade retrospective study”, publicat a The Lancet Regional Health.

Graduada en Farmàcia per la Universitat de Barcelona (2019). Després de treballar dos anys en una oficina de farmàcia va realitzar el Màster en Microbiologia Avançada (UB, 2021), amb pràctiques a l’Hospital Universitari de Bellvitge. Actualment, està desenvolupant la tesi doctoral sobre la malaltia pneumocòccica invasiva, dirigida per Carmen Ardanuy i Aida González, amb una beca predoctoral de formació en investigació en salut (PFIS). Forma part del Grup d’Epidemiologia de les Infeccions Bacterianes de l’IDIBELL i del Grup CIBER de malalties respiratòries.

Pel que fa al Premi de Millor Article presentat per un professional de l’ICS en fase de formació a través del programa de residents, el Consell Científic ha decidit atorgar el Premi a:

  • Ignasi Sacanella (IISPV), per l’article “A Real-World Data Observational Analysis of the Impact of Liposomal Amphotericin B on Renal Function Using Machine Learning in Critically Ill Patients.”, publicat a la revista Antibiotics.

Farmacèutic en l’àmbit hospitalari, Sacanella s’ha especialitzat a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona realitzant rotacions en farmacogenètica i farmacocinètica. També s’ha format en el camp de la intel·ligència artificial (IA) aplicada en salut. Actualment, treballa com a especialista a l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de l’ Hospitalet i participa en el programa ESPOQ donant suport en l’atenció farmacèutica del pacient oncològic.

La Jornada de Recerca de l’ICS

Es tracta d’una cita anual per donar visibilitat a la feina dels més 5.000  investigadors i investigadores dels set instituts de recerca de l’ICS: l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), que gestiona la recerca que es fa als hospitals de Bellvitge i Viladecans; el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR); l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) de Badalona; l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida); l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), que gestiona la investigació de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i del Verge de la Cinta de Tortosa; l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), i l’Institut d’Investigació d’Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol).