La Unitat de Neonatologia del Servei de Pediatria de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona va celebrar aquest 15 de novembre, una trobada amb famílies per celebrar el Dia Mundial de la Prematuritat a l’Àrea de Gestió del Coneixement (Edifici I) del Parc Sanitari Joan XXIII.
La trobada va amb la taula rodona ‘Compartint l’experiència de la prematuritat’, on diverses famílies van compartir la seva experiència a la Unitat de Cures Intensives Neonatals (UCIN).
Emmarcada en el projecte d’humanització de l’Hospital Joan XXIII, es va presentar el nou projecte de lectura compartida amb què l’Hospital Joan XXIII promou la lectura compartida prenatal, per a la lectura de les mares gestants als seus futurs nadons, i la lectura de mares i pares als nounats i als que estan ingressats a la UCIN.
Com cada any, es va comptar amb la presència de l’associació Som Prematurs, amb una llarga trajectòria de col·laboració amb el Servei de Pediatria, que va explicar la seva activitat i les seves iniciatives. A més, es va presentar el calendari solidari de la Unitat Neonatal.
Projecte de lectura compartida
L’Hospital Joan XXIII impulsa un projecte innovador de lectura compartida, enfocat a fomentar la connexió afectiva mitjançant la lectura. Aquesta iniciativa anima les mares gestants a llegir en veu alta als seus futurs nadons durant l’embaràs i promou que els pares i mares llegeixin als seus nadons nounats, amb especial èmfasi als nadons que es troben a la Unitat de Cures Intensives Neonatals. Aquesta iniciativa, que es basa en l’èxit d’hospitals com l’Hospital 12 de Octubre de Madrid i el Vall d’Hebron de Barcelona, inclou la creació de dues biblioteques: una a la UCIN per a la lectura als nadons prematurs i una altra a l’àrea maternal, dedicada a la lectura prenatal.
Els estudis mostren que llegir en veu alta durant la gestació i els primers mesos de vida estimula les connexions neuronals que afavoreixen el desenvolupament del llenguatge, la memòria i l’atenció. A més, la lectura compartida ajuda a reduir l’estrès dels futurs nadons, dels nadons prematurs i dels seus progenitors, i fomenta un vincle emocional més fort en un entorn hospitalari, sovint estressant.
Aquest projecte s’inicia amb la col·laboració de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, que ha fet donació de contes infantils, i es presenta coincidint amb el Dia Mundial de la Prematuritat, el 17 de novembre.
Ambdues biblioteques estaran obertes a la col·laboració de llibreries i biblioteques locals que vulguin contribuir a enriquir el seu fons, amb llibres de temàtiques i idiomes diversos.
L’Associació d’Editors en Llengua Catalana (EDITORS.CAT) és una associació professional que agrupa les empreses editorials dels Països Catalans que publiquen en llengua catalana.
EDITORS.CAT reafirma el seu compromís amb la difusió de la cultura i mostra la seva sensibilitat cap a la ciutadania mitjançant la donació de llibres per a les biblioteques de lectura compartida de l’Hospital Universitari Joan XXIII.
L’Hospital Universitari Joan XXIII és un referent en l’atenció sanitària a Tarragona, compromès amb la humanització de la salut i la millora del benestar dels seus pacients. Mitjançant iniciatives com aquesta, l’Hospital continua treballant per oferir una atenció més propera i integral a totes les famílies.