El projecte LARScat és un consens entre especialistes de 27 centres sanitaris de Catalunya sobre la síndrome d’alteració defecatòria en pacients sotmesos a tractament de càncer de recte.
L’ha presentat el proctòleg especialista de l’Hospital, Dr. Francesc Feliu, acompanyat per la presidenta d’ASIA, la Sra. Àngels Roca.
El Cirurgià i proctòleg del Servei de Cirurgia General de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, Dr. Francesc Feliu, acompanyat per la presidenta de l’Associació d’Incontinència Anal (ASIA), Sra. Àngels Roca, ha presentat, avui dimarts 3 de desembre, el projecte LARScat a pacients, familiars, professionals de la salut i mitjans de comunicació.
El projecte LARScat es basa en un consens entre els especialistes de 27 centres sanitaris de Catalunya sobre la síndrome d’alteració defecatòria en pacients sotmesos a tractament de càncer de recte. Francesc Feliu, ha explicat que “aquest consens intenta donar resposta a diverses preguntes: com es detecta el LARS, com s’avalua, com es tracta, i molt important, com s’informa al pacient”. El Dr. Feliu ha afirmat que Catalunya “és la primera comunitat en l’àmbit estatal que ha arribat a aquest tipus de consens”.
El càncer colorectal és la segona neoplàsia maligna amb més incidència a la Unió Europea, amb aproximadament 520.000 casos estimats el 2020, un terç dels quals corresponen a càncer de recte. A més, s’ha observat un augment de la incidència en menors de 50 anys i el nombre de supervivents de càncer als països de renda alta va en augment. És important tenir en compte que la vida dels pacients rarament tornarà a ser igual després del tractament a causa de les potencials disfuncions intestinals, sexuals, urinàries i del dolor que poden aparèixer. Aquest conjunt de disfuncions es coneixen com a síndrome de resposta antiinflamatòria local (SRAL); que es correspon a la sigla anglesa LARS.
Francesc Feliu ha explicat que dels 504 pacients visitats a la Unitat de Sòl Pelvià, “el 71,3% que pateixen incontinència fecal són dones i el 22,7% són homes, generalment a partir dels 40 anys”. En canvi, quan parlem de “pacients amb LARS a conseqüència d’un càncer de recte, el 76% dels casos són homes i el 24% dones, amb una població majoritària de majors de 60 anys”. L’especialista ha parlat de dos grups de pacients amb LARS, “els que pateixen incontinència, amb un augment de la freqüència i urgència defecatòries, i els que tenen restrenyiment, amb sensació d’evacuació incompleta, fragmentació i dificultat defecatòria, i un grup de pacients que té els dos símptomes”.Pel que fa a les teràpies, ha parlat de “reeducar l’hàbit defecatori, de la dieta, de l’exercici físic dirigit i d’ajustar la medicació”.
La metgessa especialista del Servei de Medicina Física i Rehabilitació, la Dra. Cristina Ibarz, ha afirmat que la Unitat de Sòl Pelvià és una unitat multidisciplinària per “millorar l’abordatge i el diagnòstic terapèutic, amb un comitè del sòl pelvià”. La Dra. Ibarz ha explicat que “primer és dur a terme una exploració del pacient, amb palpació, exploració de les arrels sacres i s’observa la funcionalitat i la motricitat”, després, es poden fer les exploracions complementàries que corresponguin com “ecografies endo-anals, mamometries ano-rectals, colonoscòpies, defecografies, etc.”, i també es fan els tests corresponents. Finalment, la fisioterapeuta especialitzada, Anna Vilanova, ha explicat exercicis pràctics per rehabilitar el sòl pelvià.