L’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) al Camp de Tarragona ha posat en marxa un assaig clínic per implementar una nova eina innovadora: el Mapa de risc visual, dissenyat per facilitar i garantir la seguretat dels pacients atesos al seu domicili.

Aquesta eina transforma tota la informació de la història clínica electrònica del pacient en un esquema visual fàcil d’interpretar. Això permet als professionals identificar ràpidament les àrees de salut més delicades i prendre decisions de forma més segura i eficient. L’objectiu final és millorar la qualitat de vida de les persones ateses a casa i reduir riscos com les caigudes, les úlceres, les visites a urgències o, fins i tot, les hospitalitzacions o institucionalitzacions.

El projecte s’estructura en tres fases la primera de les quals es va desenvolupar durant el 2024 amb la creació d’un grup d’experts i el disseny del prototip de mapa visual. Posteriorment, al juliol del mateix any, es va fer una prova pilot amb 404 pacients de 12 àrees per validar el funcionament del mapa.

Ara comença la segona fase: l’assaig clínic, que s’iniciarà aquest mes de maig i durarà fins al maig de 2026. Hi participaran 20 equips d’atenció primària (EAP) del Camp de Tarragona: 10 utilitzaran el mapa de risc i 10 seguiran amb l’atenció habitual. L’objectiu és comprovar si l’eina ajuda a reduir les visites innecessàries a urgències, el nombre de caigudes, d’úlceres, de defuncions i d’ingressos evitables.

En una tercera fase, s’avaluarà l’experiència dels professionals que han fet servir l’eina: si els ha resultat útil, fàcil d’utilitzar i satisfactòria per al seu dia a dia.

Segons Núria Hernández, investigadora principal de l’estudi, el mapa vol combatre el que es coneix com a “fatiga d’alerta”; és a dir, la gran quantitat d’informació acumulada a les històries clíniques que sovint dificulta la presa de decisions ràpides i segures.

El projecte està liderat pel Grup de Recerca en Qualitat i Seguretat del Pacient de l’ICS Camp de Tarragona, l’únic grup a Catalunya acreditat per l’IDIAP Jordi Gol en aquesta àrea d’investigació que compta amb el suport del Departament de Salut, el Instituto de Salud Carlos III, la Unitat de Suport a la Recerca de Tarragona i Reus, i la Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria.