Els serveis de Neurocirurgia —servei estès de l’Hospital de Bellvitge— i de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Joan XXIII duen a terme una innovadora cirurgia per descomprimir la medul·la espinal, col·lapsant un pulmó de manera temporal.

L’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha dut a terme una intervenció quirúrgica de columna mínimament invasiva, coneguda com a carpectomia dorsal toracoscòpica, en la qual s’han fet només tres petites incisions a la zona toràcica. Aquesta tècnica innovadora ha estat possible gràcies a la col·laboració entre els serveis de Neurocirurgia i de Cirurgia Toràcica.

La intervenció es du a terme en casos de compressió medul·lar deguda a fractures, hèrnies discals calcificades, tumors o infeccions vertebrals. La clau del procediment és l’accés a la columna per via toracoscòpica, una tècnica que permet entrar a la cavitat toràcica sense haver d’obrir el tòrax, utilitzant una càmera d’alta precisió i instruments especialitzats. Durant la cirurgia, es col·lapsa temporalment un dels pulmons mitjançant ventilació unipulmonar, la qual cosa permet l’accés a la zona afectada de la columna amb una visió clara i precisa.

Segons els especialistes, aquest abordatge comporta grans avantatges respecte a les tècniques obertes convencionals: menys dolor postoperatori, menys necessitat d’opioides, menys sagnat, risc reduït de complicacions i una recuperació molt més ràpida per al pacient. “La toracoscòpia ens permet accedir a la cara anterior de la vèrtebra d’una manera molt menys agressiva. És una tècnica que combina la precisió de la imatge, la col·laboració multidisciplinària i un enfocament clar cap a la millora de la qualitat de vida del pacient”, expliquen des del Servei de Cirurgia Toràcica.

Durant la intervenció, el neurocirurgià elimina la vèrtebra afectada per alliberar la medul·la espinal i col·loca una pròtesi telescòpica que restableix l’alçada i la curvatura natural de la columna. Aquesta operació permet recuperar el balanç sagital i reduir la tensió sobre la medul·la, i evita futures complicacions neurològiques.

La col·laboració entre serveis va iniciar-se fa dos anys amb l’objectiu d’oferir tècniques més efectives i menys agressives als pacients. En aquest temps, els equips han pogut tractar amb èxit casos cada cop més complexos, des d’hèrnies discals fins a tumors i infeccions vertebrals. “La simbiosi entre Neurocirurgia, Cirurgia Toràcica i Anestesiologia ens ha permès créixer conjuntament i ampliar la nostra cartera de serveis amb un enfocament menys agressiu que beneficia clarament el pacient”, destaquen des del Servei de Neurocirurgia del centre.

Així, l’Hospital Joan XXIII consolida el seu compromís amb la innovació quirúrgica i la millora contínua de l’atenció especialitzada, integrant tecnologia, expertesa i treball en equip per oferir solucions avançades i segures als seus pacients.