Unitat del Dolor
La Unitat del Dolor de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona està vinculada al Servei d’Anestesiologia i Reanimació des de l’any 1981. Desenvolupa la seva activitat a Consultes Externes, a l’Hospital de Dia, al Bloc Quirúrgic, a les sales de Radiologia i a l’àrea d’Hospitalització. Aquesta unitat és referent a tota la província de Tarragona en el tractament intervencionista del dolor, ja que és l’única que disposa d’acreditació i nivell III+.
Les Unitats del Dolor dels hospitals de referència són interdisciplinàries i compten amb el suport de les altres especialitats de l’hospital, de les quals els metges actuen de consultors. Els objectius de la Unitat són, no només assistencials, sinó també docents i d’investigació.
El dolor és un problema de salut pública important perquè afecta a un gran nombre de persones i genera gran demanda assistencial, tant en Atenció Primària, com en Atenció Especialitzada Hospitalària.
La derivació a una unitat de dolor s’ha de produir segons criteris pactats i protocol·litzats entre les unitats de dolor i l’atenció primària, en casos d’intensitat del dolor elevada, dificultats en el tractament, o en el cas de presentar criteris de realització de tècniques intervencionistes per tractar el dolor. L’accés ràpid a les unitats de dolor s’hauria de considerar en aquells pacients que presenten dolor intern d’aparició recent, amb important afectació de la qualitat de vida o interferència en l’activitat laboral o habitual, i amb indicació de tècniques o tractament més específics.
El pacient sol·licitarà la consulta a la Clínica del Dolor amb una petició del metge de família o de l’especialista corresponent i acompanyada d’un informe. És important que acudeixi a la primera visita amb els informes i proves complementàries (radiografies, TAC, Ressonància Magnètica) que estiguin relacionades amb la malaltia que causa el seu dolor.
També és rellevant que porti la llista de tota la medicació que pren, tant la que pren per al dolor, com per al tractament d’altres malalties (hipertensió arterial, malalties del cor, diabetis, etc.)
El dolor com a experiència subjectiva i pròpia de cada persona és molt difícil de definir. La Societat Internacional per a l’Estudi del Dolor (IASP) l’ha definit de la manera següent: ‘experiència sensorial i emocional desagradable, associada o no a una lesió tissular, o que es descriu com les manifestacions pròpies d’aquesta lesió’. El dolor que es cronifica perd el sentit protector i es converteix en malaltia. El dolor crònic constitueix una experiència que condueix al patiment i en què s’ha de valorar, a més dels factors físics, els factors emocionals i socials.
Patologies tractades
- Dolor neuropàtic de qualsevol etiologia.
- Dolor espinal (cervical, toràcic, lumbar i sacre)
- Dolor pelvià crònic.
- Síndrome de dolor regional complex.
- Dolor oncològic.
- Dolor secundari a una cicatriu.
- Dolor per una cirurgia fallida
- Cefalees, cefalees cervicogèniques i neuràlgies facials.
Tractaments
- Maneig farmacològic de pacients amb dolor crònic complex.
- Tècniques intervencionistes per al tractament de dolor crònic (infiltracions).
- Bloqueig/infiltracions articulars, musculars, tendons, interfascials, de nervis perifèrics i de sistema nerviós autònom.
- Tècniques de radiofreqüència tèrmiques i neuromoduladores.
- Tractaments tòpics amb pegats de capsaïcina.
- Implantació d’estimuladors medul·lars per al tractament pal·liatiu del dolor.