A l’octubre de 2022, el Servei de Cirurgia Pediàtrica de l’HJ23 va marcar una fita duent a terme, per primera vegada a la província de Tarragona, la correcció de l’atrèsia d’esòfag a un nounat mitjançant l’abordatge toracoscòpic mínimament invasiu.

Aquest mes de juny s’ha intervingut un altre nadó, novament, de forma exitosa. Actualment, ambdues pacients respiren sense complicacions i s’alimenten a través del seu esòfag corregit.

L’atrèsia esofàgica és un defecte de naixement en què l’esòfag no es desenvolupa apropiadament.

El Servei de Cirurgia Pediàtrica de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona va dur a terme una cirurgia neonatal mínimament invasiva per corregir una atrèsia esofàgica a una nena acabada de néixer, per primera vegada a la província de Tarragona, a l’octubre de 2022. Aquest mes de juny, ha fet la mateixa intervenció a un altre nadó i en els dos casos ha estat un èxit. Actualment, ambdues pacients respiren sense complicacions i s’alimenten a través del seu esòfag corregit.

L’atrèsia esofàgica és un defecte de naixement en què l’esòfag no es desenvolupa apropiadament. En alguns casos el diagnòstic es pot fer abans del naixement i es confirma sempre quan aquest es produeix. El tractament s’ha de fer al més aviat possible atès que aquests pacients no es poden alimentar i la unió entre l’esòfag i la via aèria genera dany pulmonar progressiu. El tractament consisteix a separar l’esòfag de la via aèria i unir els dos extrems per reconstituir la continuïtat de l’esòfag. És una de les intervencions més desafiadores de la cirurgia pediàtrica.

Habitualment, aquest procediment es feia a través d’una incisió entre les costelles. Aquest abordatge s’associa a més morbiditat: adherències costals, deformitat toràcica, dolor crònic i grans cicatrius antiestètiques. La cirurgia mínimament invasiva ha estat un dels avenços quirúrgics més importants de les darreres dècades. En reduir les incisions quirúrgiques, disminueix la morbiditat, produeix cicatrius mínimes, sense deformitats i amb menor dolor postoperatori.

Els cirurgians pediàtrics de l’Hospital Joan XXIII, Ignacio Díaz i María Soledad Valverde, van dur a terme aquestes intervencions per via toracoscòpica, una tècnica mínimament invasiva. Els anestesiòlegs Luis Barbero Roldán i Natàlia Aragonés Panadés van exercir un rol crucial en la cura i el benestar d’aquestes pacients durant els procediments.

El tractament i el seguiment d’aquest tipus de pacients es caracteritza per la seva complexitat. Exigeix disponibilitat de recursos tecnològics i personal altament capacitat que treballi de manera coordinada i multidisciplinària. L’èxit en aquestes intervencions reflecteix el compromís i la qualitat de tots els serveis de l’Hospital Universitari Joan XXIII que hi van intervenir: infermeria, anestèsia, pediatria i cirurgia pediàtrica.

L’equip de Cirurgia Pediàtrica de l’Hospital Joan XXIII està format per: Joaquín Maldonado Artero, Yolanda Royo Cuadra, Carlos Pueyo Gil, Robert Skrabski, Ida Di Crosta, Katherine Cabrejos Perroti, Giuliana Alonso Ciodaro, Johana Rojas Mendoza, Ignacio Diaz Saubidet i María Soledad Valverde Gómez.