L’Orfeo Canongí ha acollit el Consell de Direcció d’Atenció Primària de l’ICS Camp de Tarragona, aquest dimecres 24 de gener. La jornada ha reunit a La Canonja a tota mena de professionals del l’àmbit comunitari per abordar temes crucials per al futur de la salut comunitària a la regió.

El Sr. Rafael Ruiz, subdirector general de coordinació i participació del Departament de Salut, ha estat l’encarregat d’inaugurar la jornada amb una presentació detallada de “l’Estratègia del  Departament de Salut: Salut Comunitària, participació ciutadana i nous projectes“. La seva intervenció ha estat clau per posar de manifest la importància de la participació ciutadana en la configuració de les polítiques de salut.

La Sra. Neus Camañes, responsable d’atenció a la ciutadania i participació de l’ICS Camp de Tarragona, ha presentat el “Programa Excellent“, un projecte territorial d’experiències de pacient, subratllant la seva contribució al millorament de la qualitat assistencial i l’experiència dels pacients.

La investigadora d’innovació i recerca de l’EAP Santpedor, la Sra. Berta Rodoreda, ha presentat la “Codificació dels determinants socials de la salut en les Consultes d’Atenció Primària: Guia de registre DSS“, una iniciativa que busca millorar la identificació i tractament dels factors socials que afecten la salut dels pacients.

La jornada ha inclòs dues taules de debat d’alta rellevància. La primera, una taula estratègica comunitària del Camp de Tarragona moderada per la Sra. Maria del Puy Muniain, directora de Cures i Infermeria de l’Atenció Primària de l’ICS Camp de Tarragona. En aquesta taula, diferents professionals del territori han compartit les seves visions i experiències. Hi han participat: Sra. Carmina Poblet, metgessa de família de l’EAP Horts de Miró; Sra. Cristina Gil, referent del treball social de l’Atenció Primària al Camp de Tarragona; Sr. Xavi Vázquez, referent RBEC de l’Atenció Primària del Camp de Tarragona; i la Sra. Aida Torrents, referent de Salut Comunitària de l’Atenció Primària del Camp de Tarragona.

La segona taula, centrada en projectes de recerca en salut comunitària, ha estat moderada per la Sra. Olga Ochoa, directora de Processos Assistencials de l’Atenció Primària de l’ICS Camp de Tarragona. S’han presentat els següents projectes de recerca:

  • Intervenció educativa en higiene de mans. Sra. Anna Bordas, tècnic en salut.
  • Per un Alt Camp empoderat i en xarxa. Sra. Anna Balauder i Raquel Girona.
  • Intervenció multidisciplinària en tabaquisme. Sra. Esther Sotillo, RBEC CAP Tarraco i CAP Rambla Nova.
  • Espai d’Enxarxament VEÏNA’T Ponent. Sra. Cristina Gil, Treball Social EAP Torreforta.
  • Deshabituació del consum de tabac en embarassades. Sra Demetria Patricio, llevadora de l’ASSIR Reus.

Aquesta jornada ha estat una oportunitat única per a la col·laboració i intercanvi d’idees entre professionals compromesos amb el futur de l’Atenció Primària a la regió.