En aquesta edició, s’han rebut fins a 16 candidatures. Des de l’organització, s’ha decidit crear un nou guardó dedicat a la millor tesi doctoral.
El grup EPIVAC format pels investigadors Verònica Torras Vives, Eva Satue Gràcia, Cinta de Diego Cabanes, Ángel Vila Corcoles i Olga Ochoa Gondar, ha rebut el Premi al millor Projecte de recerca realitzat en l’Atenció Primària i comunitària als Premis Battestini atorgats ahir dijous 24 d’octubre al Col·legi Oficial de Metges de Tarragona.
El seu treball ‘Efecte indirecte de la introducció de la vacuna antipneumocòccica Pn13 en el calendari vacunal infantil, sobre la incidència de pneumònia per qualsevol causa en adults ≥50 anys a Catalunya’ és un estudi multicèntric, realitzat a Catalunya, que ha investigat l’impacte de la vacunació infantil amb Pn13 sobre la incidència de pneumònia per qualsevol causa en adults. Els resultats d’aquesta investigació mostren que en el grup d’edat de 65-79 anys, on es recomana la vacuna Pn23, i en persones immunocompetents amb factors de risc, s’ha detectat una reducció significativa de la pneumònia.
Es tracta d’un estudi de cohorts retrospectiu, de base poblacional, que inclou més de 2 milions de persones de 50 o més anys (a l’inici del seguiment) a Catalunya. L’estudi compara la incidència de pneumònia en aquest grup poblacional entre els períodes 2015-2016 (previ a la inclusió —amb finançament públic— de la vacuna antipneumocòccica PN13 al calendari vacuna’l infantil al nostre territori) i el període 2017-2018, immediatament posterior a la vacunació universal dels infants.
A més, el Dr. Santiago Santigosa, va rebre el Premi a la millor tesi doctoral pel seu treball ‘Efectivitat del consell breu contra el tabaquisme combinat amb informació espiromètrica en fumadors d’entre 35-70 anys sense patologia respiratòria coneguda’, de l’estudi RESET. La tesi premiada analitza una estratègia d’intervenció basada en la combinació del consell sanitari breu amb la informació detallada sobre els resultats d’una espirometria. D’aquesta forma, s’aconsegueix millorar les taxes d’abstinència en fumadors.
L’estudi RESET consisteix en un assaig clínic que va incloure més de 600 persones, entre 35 i 75 anys, fumadores sense malaltia respiratòria coneguda. L’estudi es va desenvolupar entre gener de 2012 i desembre de 2015. Les persones participants es van reclutar als 20 centres d’Atenció Primària del territori (Camp de Tarragona): 308 van ser assignades, a l’atzar, al grup intervenció i 306 al grup control. A les persones del grup intervenció, a més a més del consell antitabac que es fa a la pràctica clínica habitual, se’ls hi feia una espirometria i se’ls informava dels resultats de la prova. Amb aquesta intervenció es va aconseguir una taxa d’abstinència perllongada del 7,8% en el grup intervenció, mentre que al grup control va ser del 2,6%. L’anàlisi multivariant va mostrar que la intervenció multiplica per 2,8 la probabilitat d’abandonament del tabac al cap de dotze mesos i aquesta tendència es va mantenir al llarg de tot el seguiment.
Els premis Battestini són la millor radiografia del món de la investigació i la recerca a la província de Tarragona. Un any més, aquests premis tenen com a objectiu donar suport i reconèixer la recerca científica en l’àmbit de la medicina i, enguany, s’han incrementat considerablement el nombre de candidatures rebudes arribant als 16 projectes presentats; 7 en l’àrea d’Atenció Hospitalària, 5 en l’Atenció Primària i 4 tesis doctorals.
Altres premiats
Per a la Dra. Gemma Flores, presidenta del jurat dels premis Battestini, “la investigació ens proporciona les dades i l’evidència necessàries per seleccionar els tractaments més adequats, identificar les millors estratègies diagnòstiques i garantir que la nostra tasca estigui guiada pels principis de l’excel·lència”. És per aquest motiu que actes com aquest “són fonamentals per a promoure la recerca entre el col·lectiu sanitari”.
Pel que fa al premi al millor Projecte de recerca en l’àmbit de l’Atenció Hospitalària o sociosanitària, el jurat ha premiat l’estudi Validació d’una eina per al cribratge de COVID-19 basada en intel·ligència artificial en residències de gent gran. Un treball fet a Reus que ha desenvolupat una eina innovadora per al cribratge massiu de la COVID-19, utilitzant un model d’aprenentatge automàtic que combina símptomes i una prova olfactiva senzilla basada en l’olor d’un gel hidroalcohòlic aromatitzat.
Aquest estudi posa de manifest importància de noves estratègies per a la detecció primerenca en poblacions vulnerables, ajudant a controlar la transmissió del virus i reduir la pressió sobre els sistemes sanitaris.
Els professionals que han liderat aquest projecte són Youcef Azeli Jarosch, Domingo Latzer Zurano, Gabriel de Febrer Martínez, Montse Duran Taberna, Eduadr Llobet Valero i Alberto Fernandez Sabater. De l’institut català de la salut, de l’Hospital Sant Joan de Reus i de la Univeristat Rovira i Virgili.
Premis Battestini honorífics
El jurat d’aquesta edició ha decidit premiar els Dr. Jaume Benaiges i el Dr. Pere Mestres per la seva dilatada trajectòria professional.