El Servei ha celebrat la commemoració amb una jornada i la visita a les noves Consultes Externes.
El Servei de Cirurgia Maxil·lofacial del Joan XXIII és capdavanter al món en microcirurgia, especialment en trasplantament i reconstrucció del nas amb part de l’orella.
Aquest any 2022 és el primer que té un resident, per tant, es converteix també en un servei docent.
El Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha fet avui, divendres 8 d’abril, un acte de celebració dels 30 anys de la creació del Servei. La Jornada ha començat amb la inauguració de la gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Dolça Cortasa, acompanyada pel cap del Servei de Cirurgia Maxil·lofacial, Javier Rodríguez. Després, l’especialista del Servei Mario Mateos ha fet una ressenya històrica; el doctor Jens Mommsen ha parlat de l’acreditació docent, i la doctora Marina Gavin ha explicat la base de dades d’Oncologia. Seguidament, el mateix Javier Rodríguez ha explicat la memòria del Servei i, finalment, ha conclòs la Jornada el gerent territorial de l’ICS Camp de Tarragona, Rafael Gràcia.
En acabar la Jornada, s’ha fet una visita a les noves Consultes Externes del Servei de Cirurgia Maxil·lofacial, ubicades a l’edifici D del Parc Sanitari, que ha inaugurat el director de l’Hospital Joan XXIII, Llorenç Mairal. Les noves Consultes Externes han guanyat dos espais (han passat de tres consultes a cinc) i estan equipades amb instrumental de quiròfan, amb sistemes d’aïllament elèctric i plomades per poder realitzar radiografies. En referència a l’activitat de les Consultes Externes, el Servei de Cirurgia Maxil·lofacial va atendre 2.532 primeres visites l’any 2021. En el darrers dos anys, s’ha aconseguit disminuir el temps de resolució de les primeres visites ordinàries de 98 a 30 dies i el de les visites preferents, de 65 a 9 dies.
La cirurgia maxil·lofacial és una especialitat medicoquirúrgica que se centra en els tractaments quirúrgics i cobreix la majoria de les patologies que afecten la cara i el coll. El Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l’Hospital Joan XXIII està especialitzat en cirurgia de les malformacions congènites, tractament i cirurgia de malalties de les glàndules salivals, cirurgia bucodental, cirurgia reconstructiva de la cara, cirurgia (reseccions) de tumors, tractament de tumors de cap i coll, correcció de les seqüeles de fractures i ferides de la cara, cirurgia (osteosíntesi) de les fractures de la cara, i tractament i cirurgia dels trastorns de l’articulació temporomandibular.
És important saber que el Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l’Hospital Joan XXIII és capdavanter mundialment en microcirurgia, especialment en trasplantament i reconstrucció del nas amb part de l’orella, i també en reconstrucció orbitària (de l’ull). En els darrers dos anys, l’activitat quirúrgica del Servei ha crescut més del doble (degut a l’activitat realitzada no només a l’Hospital Joan XXIII, sinó també als pacients d’altres entitats sanitàries del territori) i ha passat de 630 intervencions quirúrgiques l’any 2019 a 1.784 l’any 2021. D’aquestes cirurgies, el 50% són convencionals, el 24% són urgents i el 26% corresponen a cirurgies sense ingrés.
Una especialitat que ha crescut molt en els darrers anys és el tractament de carcinomes de la cavitat oral. Des del mes de juny de 2018 s’han atès 237 pacients, 156 homes i 81 dones, amb una mitjana d’edat de 59,66 anys i 67,26 anys, respectivament. El 25,7% són carcinomes localitzats a la llengua; el 14,3%, a la boca; el 9,3%, a l’orofaringe; el 8,9%, a la mandíbula; el 8%, al maxil·lar i el 7%, als llavis, etc. En aquests tumors, al cap de quatre anys, s’han produït un 14% de recidives, un 7% de persistència i un 2% de segons tumors primaris.
Una dada important també és que, aquest any 2022, és el primer en què el Servei de Maxil·lofacial aconsegueix tenir un resident; per tant, també s’ha convertit en un servei docent. A més, és el servei de referència per a la tota la província de Tarragona, inclòs les Terres de l’Ebre, en Cirurgia Plàstica.