El ‘Sopar Benèfic’ de l’Hotel Olympus Palace 4* de Salou permet recaptar 23.455 euros per investigar l’ictus a través d’estudis de l’IISPV i de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona
El Grup de Recerca en Neurociències Clíniques, amb investigadors i investigadores de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de la Unitat d’Ictus dins el Servei de Neurologia de l’Hospital Joan XXIII, està treballant en dos estudis per millorar-ne els tractaments.
Prop de 400 persones ingressen cada any a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona (HJ23) per patir un ictus; d’aquestes, unes 200 són casos greus i rebran tractaments invasius com la fibrinolisis o la trombectomia, per recanalitzar el vas oclòs i recuperar les neurones afectades.
El ‘Sopar Benèfic’ que l’Hotel Olympus Palace 4* de Salou va celebrar el passat 3 d’octubre en favor de la investigació de l’ictus va aconseguir recaptar 23.455 euros, que es destinaran als projectes i estudis que el Grup de Recerca en Neurociències Clíniques duu a terme en aquest camp. Aquest grup el formen investigadors i investigadores de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de la Unitat d’Ictus dins el Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. A aquest centre hospitalari ingressen cada any unes 400 persones per patir un ictus. D’aquestes, entre 100 i 200 són casos greus i acaben rebent tractaments com la fibronolisi o la trombectomia. Aquest darrer tractament és d’una elevada complexitat i consisteix en l’extracció del trombe (el coàgul que es forma en un vas sanguini en ser taponat i que és causa de l’ictus) mitjançant un catèter.
L’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona és el referent per a l’atenció d’aquest tipus de pacients al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. El Grup de Recerca en Neurociències Clíniques (liderat pel Dr. Xavier Ustrell, cap de Servei de Neurologia) està treballant actualment en dos estudis que tenen com a objectiu ajudar a prevenir l’ictus i fer més efectiva i personalitzada l’atenció mèdica.
Els 23.455 euros aconseguits gràcies a la celebració del sopar benèfic per l’ictus organitzat per l’Hotel Olympus Palace 4* de Salou ajudaran a donar un impuls a aquestes investigacions. Gil Cristià, en representació de la propietat de l’hotel, exposa la seva satisfacció per l’ajuda aconseguida: “Estem molt contents de la quantitat aconseguida; ens omple d’orgull ser partícips d’impulsar la investigació de l’ictus. També volem agrair a totes les persones i entitats implicades que ens han recolzat en aquesta causa. En definitiva, 23.455 gràcies”.
Estudis per millorar el tractament de l’ictus
El Dr. Alan Flores i la Dra. Reyes Aguinaco, neuròleg de la Unitat d’Ictus i hematòloga, respectivament, són els investigadors al capdavant de l’estudi. Investiga les característiques del trombe extret per mitjà de la trombectomia dels pacients greus tractats a l’hospital. L’objectiu és recollir dades que els permetin conèixer per què alguns d’aquests es recuperen favorablement de la intervenció i per què d’altres no milloren, per així fer-ne més efectiu el tractament.
L’altre estudi el lidera la investigadora Ylènia Avivar conjuntament amb la Unitat de Recerca en Lípids i Arteriosclerosi (URLA) i la Unitat de Medicina Vascular i Metabolisme (UVASMET), de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i de la Universitat Rovira i Virgili. Consisteix a identificar altres biomarcadors lipídics (greixos) més enllà del colesterol que afavoreixin l’aparició de l’ictus. Estudis previs han demostrat que un excés d’aquest tipus de greix al nostre organisme (es dona en pacients d’arterioesclerosi) ajuda a desencadenar l’ictus; l’equip de recerca en Neurociències Clíniques investiga ara si hi ha altres lípids que també juguen un paper clau en aquesta condició mèdica, fet que contribuiria a prevenir futures recaigudes.
El fet de treballar conjuntament tots aquests professionals afavoreix que les investigacions de l’ictus puguin fer-se des d’una mirada global: sumen la seva experiència en el camp de l’atenció sanitària a pacients, en la investigació biomèdica en aquest àmbit i la docència a la universitat.