Directius de l’ICS Camp de Tarragona i referents en Tabac de Catalunya van visitar divendres passat l’Equip d’Atenció Primària Penitenciari Mas d’Enric.

Avui dilluns, 31 de maig, se celebra el Dia Mundial sense Tabac, que clou la Setmana sense fum. En el marc d’aquesta setmana, els Equips d’Atenció Primària de l’ICS Camp de Tarragona, han realitzat activitats per conscienciar la població sobre la nocivitat del tabac. A més, el passat divendres 28 de maig, l’equip directiu de l’Atenció Primària de l’ICS Camp de Tarragona va acompanyar a la coordinadora del Programa d’Atenció Primària Sense Fum a Catalunya (PAPSF), la Sra. Guadalupe Ortega, i al coordinador del Grup d’Atenció Primària d’Abordatge del Tabaquisme de la CAMFiC, el Dr. Joan Lozano, a visitar l’Equip d’Atenció Primària Penitenciari (EAPP) Tarragona, ubicat al Centre Penitenciari Mas d’Enric.

Els interns han realitzat diverses accions durant la Setmana sense Fum, i la visita ha estat un reconeixement a les activitats dutes a terme al centre penitenciari:

  • Penjada de cartells.
  • Pintada de les portes d’entrada amb la senyalització al·lusiva.
  • Activitat amb els interns: projecció de vídeo sobre el fum de 1a mà i de 2a mà, sobre com afecta el fum al propi fumador i a la gent del seu voltant.
  • Dinamització per part de teràpia ocupacional  del centre sobre el tema tractat al vídeo.
  • Entrevista al programa de ràdio de Mas Enric a un membre de la Plataforma “No más colillas en el suelo”.
  • Activitat esportiva: partit de futbol entre fumadors i no fumadors al poliesportiu, amb mesura de carboximetria pre i post exercici. El partir el van guanyar els no fumadors.

D’altra banda, diversos Equips d’Atenció Primària de l’ICS Camp de Tarragona també han dut a terme accions dirigides a la comunitat: El CAP Horts de Miró ha posat una taula informativa a l’entrada del centre i diversos cartells informatius i una urna perquè les persones que estiguin interessats en deixar de fumar donin les seves dades de contacte. A més, han potenciat el missatge de la importància de la intervenció breu per a pacients, amb guies d’ajuda als professionals del centre. Al CAP Sant Pere de Reus s’han penjat pòsters informatius a totes les sales d’espera del centre i s’ha fet una xerrada informativa als professionals, a càrrec del referent de tabac, el Dr. Boj. El CAR Salou ha fet difusió a les escoles de Salou mitjançant la col·locació de diversos cartells. També s’han col·locat cartells a les entrades del centre i informació a les pantalles de les sales d’espera. Al CAP Tàrraco els professionals ofereixen consells breus per deixar de fumar a les persones que han d’esperar uns minuts després de ser vacunats contra la COVID-19.

Els equips de Cornudella i les Borges van pintar al terra la frase “Fem salut, gràcies per no fumar”. A més, s’han penjat pòsters informatius, s’han posat taules informatives amb material divers i s’han realitzat cooximetries al carrer, a l’exterior dels centres. També s’han simulat uns pulmons fet amb cartolina, amb globus roses o negres segons representi si és un pulmó de fumador o no; també hi havia una safata on la gent podia deixar una cigarreta i agafar un caramel a canvi. Els professionals referents en tabac dels centres també s’han apropat a les escoles, les infermeres de pediatria de Cornudella han escrit un conte per a què les mestres el llegeixin a les classes i motivar que els infants facin dibuixos al·legòrics sobre el tabac.

A Falset l’equip de professionals s’ha fet una fotografia per emfatitzar el missatge de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se en el consum del tabac, motivar la població fumadora a abandonar el tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i de residus. També s’ha fet difusió a les xarxes amb el lema “Deixa de fumar, pots fer-ho. Nosaltres t’ajudem” #sumasalut#ssfcat21.

Al CAP Dr. Sarró de Valls i als consultoris de Vallmoll i Picamoixons i al centre de vacunació del Pavelló Joana Ballart, s’hi han col·locat cartells informatius. També s’ha dut a terme una enquesta a la població, de forma voluntària i anònima; s’han posat taules informatives a l’entrada del CAP i s’han projectat vídeos a la televisió de la recepció del centre sanitari. També s’ha fet difusió de la Setmana sense Fum  al setmanari El Vallenc i al blog de l’equip de Valls, i s’ha potenciat la senyalització dels recintes sanitaris als accessos i perímetres del CAP de Valls i dels consultoris de Vallmoll i Picamoixons.