Neurofisiologia Clínica
El Servei de Neurofisiologia Clínica és un servei central que participa en el diagnòstic neurològic de diverses patologies que comprenen nombroses especialitats com neurologia, pediatria, traumatologia, neurocirurgia, rehabilitació, otorrinolaringologia, oftalmologia o medicina interna, entre d’altres. S’atenen pacients (des de nounats fins a la vellesa) procedents de consultes externes, així com d’urgències i ingressats en diferents serveis incloent les unitats de cures intensives. També participa, mitjançant el monitoratge neurofisiològic intraoperatori, en les cirurgies en què hi ha risc de dany del sistema nerviós.
La cartera de serveis abasta tècniques d’alta complexitat en cadascuna de les disciplines i també tècniques bàsiques per a casos de rutina, aportant informació fonamental en pacients amb possible afectació del sistema nerviós central o perifèric de totes les especialitats.
El Servei desenvolupa la seva activitat a les Consultes Externes, Unitat d’Ictus, Gabinets de Neurofisiologia i Hospital de Dia.
Cartera de serveis
Electroencefalografia (EEG):
- Vídeo EEG convencional en adults i infants.
- Vídeo EEG en privació de son en adults i infants.
- Exploracions per al diagnòstic i seguiment d’epilèpsies, maduració cerebral en nadons, comes, encefalopaties no traumàtiques (metabòliques, post anòxic), traumatismes cranioencefàlics i determinació de la mort encefàlica.
Electromiografia bàsica i d’alta complexitat (EMG):
- Neurografia i electromiografia convencional per a l’estudi de polineuropaties, mononeuropaties per atrapament, plexopaties, radiculopaties.
- Neurografia i electromiografia de parells cranials. Blink-reflex.
- Estimulació repetitiva a altes i baixes freqüències per estudi de patologia de la unió neuromuscular.
- Estudi EMG de fibra simple.
- Neurografia nervis púdics.
- Tècniques que s’utilitzen per al diagnòstic i seguiment de plexopaties, traumatismes de nervi, patologia de la unió neuromuscular, patologia de parells cranials, malalties de segona motoneurona (degeneratives, post infeccions, hereditàries…), patologia del malalt crític, neuropaties/miopaties/radiculopaties adquirides o hereditàries.
Potencials Evocats (PE):
- PE somatosensorials: estudi funcional de cordons posteriors medul·lars.
- PE auditius de tronc cerebral en adults i nens: estudi funcional de via auditiva, des de còclea fins a escala cerebral. Determinació de llindar auditiu objectiu (corba d’intensitat – latència onda V) en pacients que no col·laboren per audiometria convencional.
- PE visuals (estímul amb flaix o escaquer alternant) i electroretinograma (ERG) i electrooculograma (EOG). Estudi funcional de via visual des de receptors perifèrics (retina), nervi òptic, quiasma fins a còrtex occipital.
- PE motors mitjançant estimulació magnètica transcortical. Estudi funcional de via motora cortico espinal.
- VEMPs (potencials evocats miogènics vestibulars) cervicals (cVemps) i Vemps oculars (oVemps) per valorar la via vestibular.
- Els PE per separat o en conjunt donen informació de patologies que afecten: retina, nervi òptic, via auditiva, tronc cerebral, medul·la, primera motoneurona, via vestibular, etc.
- L’estudi combinat de PE somatosensorials i PE motors per estimulació magnètica transcortical permeten l’estudi funcional de via medul·lar (sensitiva i motora) en casos de pacients amb mielopatia i pacients candidats a cirurgia de raquis.
- L’avaluació del PE Somatosensorial de n.Medià (obtenció o no N20) s’utilitza en l’estratificació pronòstica dels malalts amb encefalopatia post anòxica.
Monitoratge intraoperatori (MIO): mapatge i monitoratge
- Tècniques imprescindibles durant aquelles cirurgies que puguin implicar lesions d’estructures neurals per tal de localitzar estructures o vies nervioses motores i sensitives (mapatge) i avaluar de forma contínua el seu estat per detectar i evitar possibles danys (monitoratge).
- PE somatosensorials.
- PE motors per estímul elèctric transcortical, registre muscular o medul·lar (ona D).
- Estimulació directa cerebral i radicular.
- Mapatge cortical i subcortical.
- Mapatge instrumentació en cirurgies de raquis.
- PE visuals per estímul amb LEDs.
- PE auditius de tronc cerebral.
Cap de Servei: Vicenç Pascual Rubio.
Coordinadora del Servei: Marian Barcala Simó.
Supervisora d’Infermeria: Aurora Gómez Domínguez
Tutor docent: Iván Pascual Campos.
Formació postgrau: El Servei de Neurofisiologia Clínica acull residents de l’especialitat de Medicina Física i Rehabilitació en la seva rotació pel Servei, dins del programa MIR.